Σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης του αδιεξόδου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος επεξεργάστηκαν μια εναλλακτική πρόταση προς τους πρώην εργαζομένους, ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τους ιδίους.
Η πρόταση του δήμου ήταν η εξής: «οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στον αριθμό των 1.500 θέσεων εργασίας περίπου. Εξ αυτών των θέσεων, 600 περίπου καλύπτονται από προσωπικό με μόνιμη ή αορίστου χρόνου σχέση εργασίας. Οι υπόλοιπες έως σήμερα θέσεις καλύπτονται από τους εργαζόμενους με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, των οποίων οι συμβάσεις λύονται αυτοδικαίως με την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου, χωρίς άλλη διατύπωση από τα συμβαλλόμενα μέρη».
Συνολικά, από τους 180 συμβασιούχους, που ήταν παρόντες στην ψηφοφορία, οι 24 ψήφισαν ότι συμφωνούν με την αντιπρόταση του δήμου ΘεσσαλονίκηςΝα σημειώσουμε, ότι λόγω της κατάληψης που έκαναν οι συμβασιούχοι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αναβλήθηκε και η απογευματινή συνεδρίαση για την έγκριση του ισολογισμού του έτους 2010 του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Τριανδρίας.
Ο εισαγγελέας
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα κατάληψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου που πραγματοποίησαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας.
Επρόκειτο για την τρίτη κατά σειρά κατάληψη της αίθουσας που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν εκ νέου οι εργασίες της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.Την διενέργεια της προκαταρκτικής, με τον χαρακτηρισμό του κατ’ επείγοντος, παρήγγειλε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κατσή, ύστερα από σχετική έγγραφη ενημέρωση για τη νεότερη αυτή εξέλιξη που της παρέσχε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ανατέθηκε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και το αδίκημα που θα διερευνηθεί είναι αυτό της διατάραξης οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας.Να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι ζητούν από τη διοίκηση του δήμου να τους δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να διεκδικήσουν, μέσω της δικαστικής οδού, την επιστροφή τους στις θέσεις εργασίας.
Τι προηγήθηκε
Συμβασιούχοι της Καθαριότητας, οι οποίοι βρίσκονταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, διέκοψαν στις 12:38 τη συνεδρίαση, για τρίτη συνεχόμενη φορά. (Η πρώτη διακοπή έγινε την περασμένη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και η δεύτερη την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου).
Οι συμβασιούχοι, προχώρησαν μπροστά από το προεδρείο και τα έδρανα των δημοτικών συμβούλων με πανό και ο πρόεδρος του ΔΣ Παναγιώτης Αβραμόπουλος ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης, αποκάλεσε χοντροκέφαλο στον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Μανουσαρίδη. Ο πρόεδρος των εργαζομένων επενέβη την στιγμή που μιλούσε στο βήμα ο Γιάννης Μπουτάρης και έλεγε πως αν δώσουν το χαρτί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα φτάσουν στο σημείο, να υπάρξει μια απόφαση θετική από τα δικαστήρια για 900 8μηνίτες και 600 2μηνίτες που έληξαν προχθές.
Ο Γιάννης Μπουτάρης, είπε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του: «Ο δήμος δεν αντέχει άλλη οικονομική επιβάρυνση. Το μνημόνιο κατέληξε σε σφαγή. Ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει μια δραχμή παραπάνω. Η ανακύκλωση της ανεργίας είναι μια λύση. 1.000.000 άτομα εκτός από εσάς εδώ μέσα ζητάνε δουλειά. Ο δήμος δεν μπορεί να δώσει χαρτί που να διευκολύνει μια απόφαση. Δεν μπορεί να οργανώσει μια απόφαση βάσει δικαστικών αποφάσεων».
Ο εκπρόσωπος των 8μηνιτών συμβασιούχων Γιάννης Μπούλακας είπε: «Στην πείνα δεν υπάρχει υποκίνηση. Ντρέπομαι να λέω πως είμαι δημότης της πόλης. Σε άλλους να έχει δοθεί το χαρτί και σε εμάς όχι».
Διαβάστε τι δήλωσαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων:
Κώστας Γκιουλέκας
Είναι αδιανόητο και δεν έχει κανένα ηθικό έρισμα να αρνείται να χορηγήσει βεβαιώσεις στους συμβασιούχους ο δήμος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να αρνείται κάποιος να δώσει βεβαίωση σε αυτούς τους συμβασιούχους, ενώ σε άλλους προηγούμενους έχει δοθεί. Στη δικαιοσύνη μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε. Το χαρτί να δοθεί.
Σωτήρης Ζαριανόπουλος
Είναι η παραδοχή του αυτονόητου να δοθεί το χαρτί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκτός κι αν ο δήμος δε θεωρεί ότι η καθαριότητα είναι σημαντική. Η μοναδική φωνή που απέμεινε στους συμβασιούχους είναι η φωνή και η διαμαρτυρία.
Στέλιος Παπαθεμελής
Το δικαστήριο θα δώσει την απάντηση, εάν καλύπτουν οι συμβασιούχοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης
Μετά το μνημόνιο 2 δεν μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό που οι τιμές αποκάλεσαν κοινωνικό κανιβαλισμό, την στιγμή που εμφανίζεται ένα κίνημα αλληλεγγύης προς στον ελληνισμό. Αν είχαμε μια ΚΕΔΕ αντάξια των υποχρεώσεών της, θα έλεγε ότι δεν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες με ομήρους. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση της ανεργίας. Πρέπει να πάρουμε μια γενναία απόφαση.
Μάκης Στεργίου
Είμαστε υπέρ των εργαζομένων. Ζητάμε από το δήμαρχο να κάνει κάτι και να μην φοβάται δυσάρεστες συνέπειες. Ζητάω να μας πει ο δήμαρχος τι φοβάται και να υπογράψουμε ένα χαρτί και να τον καλύψουμε.
Πασαρέλα είναι; Όχι χειροκροτήματα!
Χρήστος Μάτης
Το θέμα είναι βαθύ. Πώς θα είναι η πόλη καθαρή. Εμείς δεν συνδιαλεγόμαστε με τους εργαζομένους, αλλά με τις ανάγκες. Οι άθλιες συμβάσεις έργου και εργασίας πρέπει να σταματήσουν. Ας δούμε την πραγματικότητα.