Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Αφροδίτη Λεϊνα και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κος Γρηγόρης Τάσιος, συμμετείχαν στο 3ο εκπαιδευτικό ταξίδι του ευρωπαϊκού έργου RELACS, ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΚΜ)/ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.), που συμμετέχει ως εταίρος στο έργο.

Το RELACS (www.relacs.eu) αποτελεί έργο της πρωτοβουλίας «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» (Intelligent Energy Europe) και αφορά στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουριστικά καταλύματα, μέσω της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού «Δικτύου Ενεργειακά Αειφόρων Τουριστικών Καταλυμάτων».

Το εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2012, στην περιοχή της λίμνης Balaton, στην Ουγγαρία, με τη συμμετοχή τόσο των εταίρων του έργου, όσο και εκπροσώπων τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς και μείωσης του κόστους λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με αντίστοιχους φορείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο RELACS.

Η αποστολή επισκέφθηκε δύο (2) ξενοδοχειακές μονάδες, που έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και πιο συγκεκριμένα στο «Zenit Hotel Balaton» στην πόλη Vonyarcvashegy και στο «Lutheran Conference and Mission Home» στην πόλη Balatonszárszó.

Zenit Hotel Balaton

Το ξενοδοχείο «Zenit Hotel Balaton» εκμεταλλεύεται τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους για να καλύψει τις ανάγκες του σε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Πιο συγκεκριμένα 2 αντλίες θερμότητας συνολικής ισχύς 132kW, αντλούν θερμότητα από το έδαφος το χειμώνα και απορρίπτουν σε αυτό θερμότητα το καλοκαίρι μέσω κατακόρυφου συστήματος γεωεναλλακτών, αποτελούμενο από 42 γεωτρήσεις βάθους 65 μέτρων. Το θερμικό/ψυκτικό φορτίο διανέμεται στη συνέχεια στο εσωτερικό των κτιρίων, μέσω συστημάτων ενδοδαπέδιας και ενδοτοίχιας θέρμανσης/ψύξης.

Αν και χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για την λειτουργία του, το σύστημα συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς αποδίδει 4,7 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιεί προέρχεται προς το παρόν από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο η ξενοδοχειακή μονάδα σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για το σκοπό αυτό μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επιπλέον η ξενοδοχειακή μονάδα έχει εγκαταστήσει 30 επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες συνολικής επιφάνειας 72 τ.μ. και συνολικής ισχύς 60 kW. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για 1.500-2.000 ώρες ηλιακών κερδών ετησίως, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε ζεστό νερό χρήσης καθώς και ζεστό νερό για τις πισίνες (σε συνδυασμό με τις αντλίες θερμότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

Τέλος, η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων (BΕMS) που της δίνει τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως (μέσω internet) διαχείρισης και παρακολούθησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της.