Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Να σταματήσουν τα ψέματα

Αντώνης Δ.Μάντζιος, οικονομολόγος

Επειδή συχνό επίμονο ερώτημα των υποστηρικτών του β΄ μνημονίου είναι πως θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αν αύριο καταψηφίσουμε το νέο μνημόνιο και κηρύξουμε παύση πληρωμών να πούμε τα εξής:

1.Από τα χρήματα του νέου δανείου, 130 δις, δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με τις δηλώσεις και του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας.Θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν απ ευθείας οι δανειστές μας, το ομόλογο που λήγει καθώς και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.



2.Μέροςτων δημοσίων εσόδων θα κατατίθεται απ ευθείας σε λογαριασμό στο εξωτερικό που θα τον χειρίζεται η Ε.Ε. για να πληρώνονται οι δανειστές μας.

3.Τα έσοδα του προϋπολογισμού φθάνουν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις καθώς και οι άλλες υποχρεώσεις του δημοσίου. Όπως υποστήριξε χθες η κ. Κατσέλη το β΄ εξάμηνο του2011 είχαμε πλεόνασμα 800 εκατ. Ευρώ, αν δεν υπολογίσουμε τις υποχρεώσεις μας σε τόκους και δάνεια.

Άρα αν αύριο πούμε δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε τα δάνεια και τους τόκους, δεν χρειαζόμαστε τα δανεικά τους για να επιβιώσουμε.

Στο ερώτημα αν θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο, φάρμακα, κλπ να θυμίσουμε ότι και τώρα οι αγορές γίνονται με ρευστό, με ζεστό χρήμα απ ευθείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν θα δανείζει τις Τράπεζές μας όπως όλες τις άλλες Τράπεζες, αυτό δεν μπορεί να γίνει και αν γίνει θα καταρρεύσει το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα λόγω της αλληλοσύνδεσης όλων των Τραπεζών μεταξύ τους.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι κηρύσσουμε παύση πληρωμών και μένουμε ως έχουμε.

Πρέπει να πάρουμε μέτρα για την αναζήτηση εσόδων από το μεγάλο κεφάλαιο, τις καταθέσεις στο εξωτερικό, να θέσουμε σε κρατικό έλεγχο το Τραπεζικό Σύστημα με άξονα την Αγροτική Τράπεζα και το Ταμιευτήριο, να εξασφαλίσουμε ρευστότητα και έσοδα για την ανάπτυξη της παραγωγής με στόχο να βγούμε άμεσα από την ύφεση. Και πρώτα από όλα να βγούμε από αυτό το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού και της κολοτούμπας, με την Αριστερά και το λαό στο προσκήνιο.