Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Εμείς οι εργαζόμενοι του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο σήμερα Κυριακή 12/02/2012 στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο συζητά και διαπραγματεύεται την ακύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική για μια ακόμα φορά μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Συνταγή και πολιτική που αφαιρεί τεράστιους πόρους από τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία, εκτοξεύοντας την ύφεση, την ανεργία, αλλά και την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Με άλλοθι τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ισοπεδώνουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και κατεδαφίζουν κοινωνικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την πολιτική του Μνημονίου, η χώρα οδηγήθηκε σε βαθιά ύφεση. Οι άνεργοι έχουν φτάσει το 1.500.000 και αυτοί οι συνάδελφοί μας δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι!
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι της χώρας με μια φωνή λέμε:
Όχι στον Εθνικό Μισθό των 490 ευρώ για τους νέους μέχρι 25 ετών.
Όχι στον Εθνικό Μισθό των 585 ευρώ για όλους τους εργαζομένους.
Όχι στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων μέσω της αλλαγής στη μετενέργεια.
Όχι στη μείωση 2% των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ.
Όχι στην περαιτέρω μείωση συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας.
Όχι στη μείωση έως 50% στα Επιδόματα Πρόνοιας.
Όχι στις απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα και στη δυνατότητα απολύσεων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Όχι στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας και στον αφανισμό της περιουσίας τους!
Όχι στην υποθήκευση όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.
Όχι στην αποκρατικοποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων, αγνοώντας τον κοινωνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο.
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!
Να αποσυρθούν τώρα όλα τα ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ.
Επιτέλους να πληρώσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό.
Να προστατευθούν τα δημόσια αγαθά, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι θέσεις εργασίας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Σεβασμό του ελληνικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει και προστατεύει τη συλλογική αυτονομία, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα, τη διατήρηση του χρονικού πλαισίου της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, γιατί ο ορίζοντας τριμήνου οδηγεί όλους τους εργαζομένους σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%!
  • Σεβασμό και εφαρμογή της Εθνικής Γενικής 2010-2012, που κατοχυρώνει τα κατώτατα όρια μισθών-ημερομισθίων με βάση την προϋπηρεσία των εργαζομένων, τα επιδόματα εορτών και αδείας και το σύνολο των ελάχιστων όρων παροχής εργασίας.
  • Κατοχύρωση, διεύρυνση και ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ. Να επαναφέρουν όλες τις ειδικότητες που άδικα και αβασάνιστα κατήργησαν από τη λίστα (καθαρίστριες, καμαριέρες, μαγείρους, ταμίες κτλ).
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της πλήρους απασχόλησης και των θέσεων εργασίας από καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών.
  • Δηλώνουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων στη χαλυβουργία και ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα σωματεία που αγωνίζονται με σθένος.
  • Απαιτούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, στις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων μας, στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ του Ν. Πιερίας και στους εργαζομένους στην καθαριότητα του Δήμου Κατερίνης.
  • Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία και τη δήμευση της περιουσίας όλων όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, απαιτούμε να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι που συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο.
  • Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και διαμόρφωσή του στο 80% του κατώτατου μισθού. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το χρόνο της ανεργίας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Κατάργηση των διοδίων.
  • Όχι στην κατάργηση του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου.

Καλούμε τους βουλευτές του Ν. Πιερίας να μην αποδεχτούν εκβιασμούς και νέα μέτρα εξαθλίωσης! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών, υποκύπτοντας σε τελεσίγραφα και συνταγές υποδούλωσης των εργαζομένων και της κοινωνίας!
Εάν θέλετε να εκφράζεται εμάς, του εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους στο Ν. Πιερίας ΜΗΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ. Σας απαγορεύουμε να καταστρέψετε τις ζωές μας.

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ.Μ.Ε. και σε κάθε αρμόδιο.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΛΑΣΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ