Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις βρίσκονται τα διεθνή ΜΜΕ.



Τα περισσότερα απ' αυτά αναφέρονται με σκεπτικισμό στα νέα μέτρα λιτότητας, επισημαίνοντας πως... Στις ομιλίες των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά εστιάζει κεντρικό άρθρο του Bloomberg, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες ζήτησαν υποστήριξη και κομματική πειθαρχία από τους βουλευτές τους, προκειμένου να ψηφισθούν τα νέα μέτρα και να προχωρήσει το επόμενο πακέτο βοήθειας.



Με τίτλο "Εξοργισμένοι οι Έλληνες από τις νέες θυσίες για τη διάσωση" οι Financial Times περιγράφουν αναλυτικά οι εξελίξεις στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων και στα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Σύνταγμα. "Οι Έλληνες εργαζόμενοι γεμάτοι οργή μετά την απαίτηση των ξένων πιστωτών να επιβληθούν και άλλα μέτρα στη χώρα, ώστε να αποπληρωθεί το χρέος και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία μέσα στο Μάρτιο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρακτορείο Reuters, το οποίο επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, αναλύοντας τόσο τις ομιλίες Παπανδρέου και Σαμαρά, όσο και την αντίδραση του ελληνικού λαού για τα νέα μέτρα.



"Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για την Ελλάδα ένα βγει από τη ζώνη του ευρώ", σχολιάζει το πρακτορείο και τονίζει πως "παρά την αυξανόμενη λαϊκή εξέγερση τα μέτρα θα ψηφισθούν από το Κοινοβούλιο, όπως σχολιάζουν αναλυτές".

"Οι Έλληνες συμφωνούν σε μια σειρά από νέα μέτρα λιτότητας", είναι το πρωτοσέλιδο της βρετανικής The Independent, η οποία ωστόσο αναρωτιέται "Θα είναι αρκετά για τη σωτηρία της χώρας;"



Ο βρετανικός Guardian ρωτάει ευθέως "Μέσα ή έξω από το ευρώ η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο [σ.σ: εννοεί σήμερα Κυριακή]". Επίσης προβάλλονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, οι παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, καθώς και η απόφαση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει τα νέα μέτρα.



Η βρετανική Telegraph μιλάει για μια δυσάρεστη "συμφωνία με την τρόικα που ίσως αποδειχτεί ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας", ενώ από χθες "τρέχει" στην ιστοσελίδα της ένα δημοσκοπικό ερώτημα προς τους αναγνώστες της με τίτλο "Μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη;".



Οι απαντήσεις που ήταν στη διάθεση των αναγνωστών ήταν: α. Ναι, αν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει. β. Όχι, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού κάνει την τελευταία ευκαιρία σωτηρίας να απομακρύνεται. γ. Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει κανείς.