Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νέα από το «Μέτωπο Ανάπτυξης»

Χωρίς σχέδιο και συντονισμό μας βρήκε η χιονόπτωση…

Έφθανε μιας μέρας χιονόπτωση, ομολογουμένως έντονη, αλλά όμως αναμενόμενη, να φανεί η απουσία σχεδίου και η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που είχαν την ευθύνη αντιμετώπισης του καιρικού φαινομένου στα όρια της Πιερίας.

Η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που έχει την ευθύνη της εθνικής οδού, δεν κατάφερε ακόμα μια φορά να κρατήσει τον κεντρικό εθνικό οδικό άξονα της χώρας μας ανοικτό.

Η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια Πιερίας, έχοντας την ευθύνη των επαρχιακών οδικών δικτύων, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης, με τα γνωστά επακόλουθα.

Οι δήμοι φάνηκαν ανέτοιμοι και αδύναμοι να ανταποκριθούν στο μεγάλο γεωγραφικό εύρος που απέκτησαν με τη «νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έθεσε καν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με συνέπεια την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.

Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία παρενέβησαν κατά περίπτωση σε κλήσεις πολιτών, κυρίως για μεταφορά ασθενών ή προσωπικού στο Νοσοκομείο.

Το γνωστό Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και το οποίο έχει την ευθύνη και το συντονισμό των ενεργειών όλων των αρμόδιων φορέων της περιοχής, δεν γνωρίζουμε εάν τις ώρες αιχμής της χιονόπτωσης είχε τον έλεγχο συντονισμού με τους δήμους και τους άλλους συναρμόδιους φορείς.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλος ο μηχανισμός των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ήταν επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των υπευθύνων αλλά και εκ του αποτελέσματος. Έτσι ήταν φυσικό επακόλουθο να επικρατήσει σύγχυση και πανικός και στο τέλος ο ένας να επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

Φυσικό ήταν επίσης να υπάρχουν διαμαρτυρίες εκ μέρους των πολιτών για ολιγωρία, κυρίως εκ μέρους των δήμων. Γεγονός που δε συμμεριζόμαστε πλήρως γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν προτεραιότητες που αξιολογούνται από το συντονιστικό όργανο του δήμου, ενώ οι δημότες θα πρέπει να επιδείξουν κατανόηση, αλλά οφείλουν ακόμη να συμβάλλουν κι οι ίδιοι στην προσπάθεια των συνεργείων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε την αρνητική εντύπωση που έκαναν οι ταυτόχρονες δηλώσεις και οι ισχυρισμοί της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Μαυρίδου και του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φαρμάκη, πως ο καθένας έκανε όλα τα απαραίτητα, ενώ την ίδια ώρα ο δρόμος για το νοσοκομείο ήταν απροσπέλαστος, με δυσχερή έως αδύνατη την προσέγγιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και του προσωπικού σ’ αυτό.

Συμπερασματικά το πρώτο τεστ στην Πιερία, του νέου καλλικρατικού συστήματος διοίκησης ως αναφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων βαθμολογείται με μη προβιβάσιμο βαθμό. Υπάρχει βέβαια το

ελαφρυντικό της πρώτης φοράς. Ας ελπίσουμε πως η προχθεσινή έντονη χιονόπτωση ήταν μια καλή εμπειρία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον.