Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σε επίμονη προσπάθεια για να αποφύγει τον ανοιχτό διάλογο με τον Ευ. Βενιζέλο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς έχει αποδυθεί ο Αντ. Σαμαράς.


Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι επιτελείς του προσπαθούν με υπεκφυγές να ροκανίσουν τον εναπομείναντα μέχρι ...

τις εκλογές χρόνο.
Προφάσεις και δικαιολογίες αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να αποφύγει την τηλεοπτική μονομαχία με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ως φαίνεται και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.



Παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσκαλέσει επισήμως εδώ και δύο εβδομάδες -διά της εκπροσώπου του Φώφης Γεννηματά- τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει στην πρόταση για «2+2», ο «γαλάζιος» ομόλογός της, Γιάννης Μιχελάκης, παίζει το «κρυφτούλι», δεν δίνει απάντηση και παραπέμπει το θέμα στην αναρμόδια διακομματική!

Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης δεν πήρε θέση ούτε όταν έλαβε το περασμένο Σάββατο γραπτή επιστολή της κ. Γεννηματά - αντιθέτως προσπάθησε να θολώσει περαιτέρω τα νερά, με πασιφανή στόχο να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι το φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας.
Φυγομαχία Σαμαρά από το ντιμπέιτ

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε ντιμπέιτ, μέχρι την... ώρα των εκλογών» λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, που εκτιμά ότι ο αρχηγός της ΝΔ ανησυχεί για το αποτέλεσμα των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων και των δύο τύπων.

Καταρχάς, από νωρίς χθες το πρωί στελέχη της Συγγρού έσπευδαν να ακυρώσουν με «διαρροές» τους εν τη γενέσει της τη διοργάνωση μίας ή δύο τηλεμαχιών με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «άθροισμα διαδοχικών μονολόγων, που δεν βοηθά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης».
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009
Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στο ντιμπέιτ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009

Αντιδράσεις
Την άρνηση του ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς ακολουθεί από την πλευρά της ΝΔ η υπονόμευση της διοργάνωσης και της μονομαχίας Βενιζέλου-Σαμαρά, ενώ, όπως προσθέτουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς «δεν αντέχει στη σύγκριση ούτε με τον... εαυτό του, αφού έχει ρεκόρ κυβιστήσεων τους τελευταίους κρίσιμους μήνες».

Η κ. Γεννηματά σε δηλώσεις της, πάντως, επέμενε χθες στην «πρόκληση»: «Οι μέρες περνούν. Ας αποφασίσει επιτέλους η ΝΔ και ας απαντήσει. Ας κάνει σήμερα έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν».

Στη δε επιστολή της αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι με τη διεξαγωγή τεσσάρων συζητήσεων θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και να συμβάλουμε τα μέγιστα στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, αντί εν συνεχεία να απαντήσει επί της ουσίας, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αποπροσανατολίζει (!), επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων και ζητώντας την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής.

«Με πολλά λόγια και πολύ θράσος αρνούνται τον διάλογο γιατί τον φοβούνται. Οι εύκολες και επιπόλαιες δημαγωγίες καταρρέουν μέσα από την αντιπαράθεση» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, για να ακούσει το ίδιο «τροπάριο» από τον κ. Μιχελάκη περί της λύσης από τη Διακομματική Επιτροπή (που συνεδριάζει την Πέμπτη έτσι κι αλλιώς).

Το σίγουρο είναι ότι με επίσημη ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως αποδέχεται πρόταση του Mega για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς όμως να βλέπει «φως» γενικά για τον διάλογο από τη Συγγρού...

«Φοβάται τον διάλογο»

«Αρνείται τον διάλογο γιατί τον φοβάται», διαμηνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αντ. Σαμαρά με αφορμή τις προφάσεις της ΝΔ προκειμένου να αποφύγει τα ντιμπέιτ.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμένει σε «2+2» ντιμπέιτ (δύο με Σαμαρά και άλλα δύο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς), ενώ δηλώνει ανοιχτός στην εξέταση άλλων προτάσεων.

Αντιθέτως, από τη ΝΔ προσπαθούν να ρίξουν το... μπαλάκι στη διακομματική επιτροπή να αποφασίσει, παρότι οι τηλεμαχίες των δύο αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητά της! Επιχειρούν, δηλαδή, να ροκανίσουν τον χρόνο και να αποφύγουν τη σύγκριση των δύο αρχηγών.

Τι έγινε στις εκλογές του 2009
Δύο τηλεμαχίες μεταξύ όλων και μεταξύ των δύο

Εγκαίρως είχαν πραγματοποιηθεί τα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχαν προβληθεί δύο τηλεμαχίες: μία μεταξύ των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μία μεταξύ του τότε απερχόμενου πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνταν στο εθνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, αποφασίστηκε από τη διακομματική επιτροπή στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 και πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο στούντιο της ΕΡΤ.

Συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για την οικονομία, το περιβάλλον, τη Δημόσια Διοίκηση, την εργασία και την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία και την εξωτερική πολιτική.

Την τηλεμαχία συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις έθεσαν ο Παύλος Τσίμας από το Mega, ο Νίκος Ευαγγελάτος από τον ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, ο Αιμίλιος Λιάτσος από το Star, ο Ανδρέας Κωνσταντάτος από το Alter και η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ.

Μνημόνιο για τους όρους
Την επόμενη μέρα -22 Σεπτεμβρίου- πραγματοποιήθηκε το debate μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, του Κ. Καραμανλή και του Γ. Παπανδρέου. To ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από τις 19 Σεπτεμβρίου είχαν υπογράψει Μνημόνιο στο οποίο αναφέρονταν οι όροι διεξαγωγής της συζήτησης.

Συντονίστρια ήταν η τότε δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μ. Χούκλη και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν 3 λεπτά για κάθε πρωτολογία, σε ερωτήματα που αφορούσαν πέντε θεματικές ενότητες (Οικονομία-Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα - Παιδεία, Κράτος - Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον-Υποδομές, Εξωτερική πολιτική).