Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πιερίας


Σε νευρική κρίση έχει περιέλθει το μνημονιακό σύστημα,καθώς διαπιστώνει ότι πέφτει στο κενό η αδίστακτη κινδυνολογία του, σύμφωνα με την οποία η ήττα του δικομματισμού οδηγεί στην ακυβερνησία και το χάος. Ο Ευ.Βενιζέλος μάς είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν θα έχουμε συντάξεις μετά τις εκλογές, αν χάσουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.! Και ο Λ. Παπαδήμος προχώρησε σε απροκάλυπτη προεκλογική παρέμβαση, κατηγόρησε την Αριστερά για κραυγές ευρωφοβίας και περιθωριοποίησης.
Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Έχουν πειστεί ότι η συγκυβέρνηση των μνημονιακών συνεταίρων σπέρνει το χάος στην κοινωνία. Αναζητούν εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που θα εκφράζει ιδρυτικά τη λαϊκή αξίωση για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, για μια πορεία δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης.
Η πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σφήνα στις μνημονιακές μεθοδεύσεις. Γι' αυτό προκάλεσε την αμήχανη επίθεση του καταρρέοντος δικομματισμού. Ο Αλ. Τσίπρας είπε το αυτονόητο: Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν θα παραμείνει αδιάφορη για το πρόβλημα της εξουσίας, δεν πηγαίνει πάσο, δεν χαρίζει δυνατότητες να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, δεν φοβάται να ψηφιστεί η κυβέρνηση αυτή από τη Βουλή. Σημασία έχουν το πρόγραμμα, η σύνθεση και κυρίως η λαϊκή στήριξη.
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η κατάρρευση της νομιμοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος ανοίγει δυνατότητες για την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Τέτοιες στιγμές τυχαίνουν μόνο μια φορά σε κάθε γενιά. Δεν έχει δικαίωμα η Αριστερά να αναχωρήσει, να εγκλειστεί στην περιχαράκωσή της, να αφήσει το αστικό πολιτικό σύστημα να ανασυγκροτηθεί και να επιβεβαιωθεί ως μοναδικός άξονας πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σφήνα στο μνημονιακό κατεστημένο, συνιστά απειλή για την τρόικα, διότι συναντάται με τις ενδιαφέρουσες διεργασίες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τις εκεί πολιτικές μετατοπίσεις. Σε μια στιγμή που οι δυνάμεις του δικομματισμού διαφωνούν διαδικαστικά για το debate, επιδιώκοντας να κρύψουν την προεκλογική ταύτισή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνει στην καρδιά του εκλογικού διακυβεύματος: Ποιος θα κυβερνήσει;
Οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην οικονομία και την πολιτική προϋποθέτει την Αριστερά στην κυβέρνηση και την εξουσία. Για την πρότασή του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας, θα δεχτούν μεγάλη και ανήθικη επίθεση και τις επόμενες μέρες. Όμως κι αυτή η επίθεση θα πέσει στο κενό. Θα επιστρέψει στους εμπνευστές της. Οι λίγες μέρες που έχουν απομείνει μέχρι τις εκλογές είναι κρίσιμες. Καμιά ώρα, καμιά στιγμή να μην πάει χαμένη!