Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ... αλλάξτε τους τα φώτα και μη φοβάστε. Η ψήφος είναι όπλο αλλά όχι για τον φοβισμένο άνθρωπο..

  του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
από την ομάδα του facebook ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Περί του εκλογικού νόμου, το μικρό πόνημα που χρωστούσα. Επειδή είμαι συνήθως εντός του θέματος της ομάδας που είναι τα θέματα του τύπου και ευρύτερα της επικοινωνίας, ζητώ συγνώμη προκαταβολικά. Επίσης προσθήκες διορθώσεις παρατηρήσεις είναι -εννοείται-ευπρόσδεκτες:

Φτάσαμε στην τελική ευθεία προ των εκλογών. Εκλογών ΠΟΛΥ σημαντικών για τη ζωή μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. ΔΙΝΟΥΜΕ τη μάχη, ψηφίζουμε. Ο μεγαλύτερος εχθρός σε αυτές τις εκλογές, είναι η ΑΠΟΧΗ, το ΛΕΥΚΟ και το ΑΚΥΡΟ. Γιατί αυτή η στάση (αποχή, λευκό, άκυρο), θα ενισχύσει άλλα κόμματα ιδιαιτέρως δε το πρώτο. Εκτός από αυτό όμως, η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα επηρεάσει την ψήφο ΚΑΙ ΣΤΙΣ επόμενες μέχρι και 18 μήνες μετά, που θα γίνουν ΜΕ ΛΙΣΤΑ, δίνοντας απόλυτη δύναμη στις κομματικές ηγεσίες (γιατί άραγε;;;).

Το εκλογικό σύστημα μετρά τις έγκυρους ψήφους μόνον ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ αυτές συγκροτούν το 100% επί των οποίων μετρούν τα ποσοστά. Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Το άλλο είναι ότι με εξαίρεση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα οι υπολοιπες έδρες κατανέμονται αναλογικά για κόμματα με 3% και άνω. Έτσι το μεν πρώτο κόμμα παίρνει μιά βοήθεια 17% (!!!) και μένουν 250 έδρες που μοιράζονται αναλογικά.

Όσοι μείνουν εκτός Βουλής παίρνοντας μικρά ποσοστά δίνουν επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα και στους άλλους. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να μείνουν εκτός, κάποιοι με ποσοστά κοντά στο 3%. Και όσο περισσότερα κόμματα μπουν, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να συγκεντρώσει ο πρώτος για να φτιάξει κυβέρνηση. Συμπέρασμα; Μην περιφρονείτε κόμματα με ποσοστό κοντά στο 2,5% μπορεί να μπουν.

Ανακεφαλαιώνοντας, 3 τα σπουδαία:

1) Λευκά και άκυρα, αφαιρούνται από το 100%. Το 100% είναι τα έγκυρα μόνον.

2) Το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες ή 17% μόνους. Απομένουν 250 ψήφοι. Τους μοιράζονται αναλογικά οι υπόλοιποι με ποσοστό (περίπου) 3% και άνω.

3) Τις έδρες των άλλων κάτω των περίπου 2,5%-3% που δεν μπαίνουν μοιράζονται όσοι μπουν. Ο νόμος πριμοδοτεί παντού τους εκλεκτούς του. Αλλά ότι κι αν κάνουν θα μιλήσουν ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ. ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ, ξέρετε εσείς. Αλλάξτε τους τα φώτα και μη φοβάστε. Η ψήφος είναι όπλο αλλά όχι για τον φοβισμένο άνθρωπο..