Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ολυμπιακοί Βερολίνου 1936:

 Όταν οι Έλληνες αθλητές χαιρέτησαν ναζιστικά τον Χίτλερ...

Ένα «ξεχασμένο» βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Απεικονίζει τους Έλληνες αθλητές κατά την είσοδό τους στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, να χαιρετούν ναζιστικά τον...
Αδόλφο Χίτλερ.
Ήταν σαν χθές, 1η Αυγούστου 1936 που ξεκίνησαν οι ναζιστικής αισθητικής, Ολυμπιακοί του Βερολίνου, στους οποίους ο Χίτλερ ήθελε να δείξει σε όλον τον κόσμο την υπεροχή τόσο του κράτους του όσο και της φυλής του.
Ήταν η πρώτη φορά μάλιστα που οι Αγώνες καλύφθηκαν και από την τηλεόραση, ενώ υπήρχαν
μεγάλες οθόνες σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου.
Την χρονιά εκείνη είχε γίνει για πρώτη φορά η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα και η χώρα μας μπήκε πρώτη κατά την είσοδο των ομάδων στο στάδιο.
Στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο, οι μόνες ομάδες που χαιρέτησαν ναζιστικά την ηγεσία της Γερμανίας και τον Αδόλφο Χίτλερ ήταν η ελληνική, η ιταλική, η γαλλική, η αυστριακή και η γερμανική φυσικά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην Ελλάδα την περίοδο εκείνη δεν είχε εγκαθιδρυθεί ακόμη η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, του Ιωάννη Μεταξά, πράγμα που θα δικαιολογούσε τον φασιστικό/ναζιστικό χαιρετισμό. Ωστόσο ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης, Σπύρος Λούης, που προσκλήθηκε ως τιμητικός φιλοξενούμενος, κρατούσε ένα κλαδί ελιάς και δεν χαιρέτησε κατ’ αυτόν τον τρόπο.