Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι Πορτογάλοι (ξε)πουλάνε τα χρυσαφικά τους ...




Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της Πορτογαλίας αναφέρεται με -γλαφυρό- δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις ανθρώπων που υποχρεώνονται να πουλήσουν χρυσαφικά προκειμένου ... ανταποκριθούν οικονομικά ακόμα και σε τρέχουσες ανάγκες, όπως η καταβολή του ενοικίου...


Ο Paulo Oliveira και η σύζυγός του πούλησαν τις βέρες του γάμου τους για να πληρώσουν το ενοίκιο, καθώς ο πρώτος έχασε τη δουλειά του ως οικοδόμος τον προηγούμενο μήνα. Οι βέρες ήταν τα τελευταία χρυσαφικά που είχε το ζευγάρι στην κατοχή του.

«Δεν έχουμε άλλο χρυσό για να αποφύγουμε την έξωση αυτό το μήνα» αναφέρει ο 46χρονος Paulo, ευρισκόμενος σε μία περιοχή της Λισαβόνας γνωστή για το μεγάλο αριθμό ενεχυροδανειστηρίων που φιλοξενεί. «Όσοι γνωρίζω, τα βγάζουν πέρα με δυσκολία. Ακόμα και τα ενεχυροδανειστήρια είναι άδεια, διότι κανείς δεν έχει άλλο χρυσό να πουλήσει».

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, η παραπάνω περίπτωση είναι χαρακτηριστική της τάσης που επικρατεί και σε άλλες χώρες που υποφέρουν από κρίση κρατικού χρέους. Τα νοικοκυριά «στεγνώνουν» από χρυσό, λόγω των υψηλών τιμών του μετάλλου, της επιδεινούμενης ύφεσης και του πολλαπλασιασμού του αριθμού των ενεχυροδανειστηρίων.

«Οι δουλειές από εξαιρετικές έχουν γίνει εξαιρετικά άσχημες» δηλώνει στο Bloomberg ο Luis Almeida, η οικογένεια του οποίου διατηρεί για περισσότερο από 40 χρόνο ενεχυροδανειστήριο κοντά στην πλατεία Rossio της Λισαβόνας. «Η λυπηρή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες μας έχουν ήδη πουλήσει όλα τα χρυσαφικά τους».

Η Πορτογαλία υπήρξε η τρίτη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. «Τότε ήταν που ξεκίνησα να πουλάω όσο χρυσό διέθετα» αναφέρει ο Oliveira, ο οποίος είχε μηνιαία μισθό 800 ευρώ δουλεύοντας για κατασκευαστικές εταιρείες όπως οι Mota-Engil και Soares da Costa, πριν απολυθεί τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της Πορτογαλίας υπερ-πενταπλασιάστηκαν το 2011 σε σχέση με το 2009, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 519,4 εκατ. ευρώ, από 102,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πορτογαλία, της οποίας τα αποθέματα σε χρυσό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο αριθμός των καταστημάτων χρυσού, συμπεριλαμβανομένων των ενεχυροδανειστηρίων, αυξήθηκε το 2011 κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μελέτη του πορτογαλικού Κοινοβουλίου. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο, άνοιγαν κατά μέσο όρο δύο νέα καταστήματα κάθε μέρα. Σήμερα, κάποια από αυτά βάζουν «λουκέτο».

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας έχει αποθέματα χρυσού που σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας είναι υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Αποθέματα που συσσωρεύτηκαν κατά την 36ετή παραμονή στην εξουσία του δικτάτορα Antonio de Oliveira Salazar. Βάσει νομοθεσία, η Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να ρευστοποιήσει αποθέματα χρυσού για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει άνοδο της ανεργία στο 15,5% για το 2012 και στο 15,9% το επόμενο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών της Πορτογαλίας, στο φετινό α’ εξάμηνο 86 άνθρωποι κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, ζητούσαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους.

Πλέον, όπως λέει ο Oliveira, κερδίζει περίπου 15 ευρώ την ημέρα γυαλίζοντας παπούτσια στο δρόμο, στην οδό Barros Queiroz, εκεί που οι traders χρυσού διαμαρτύρονται για τη διάβρωση των κερδών τους λόγω ανταγωνισμού… «Δεν έχω πρόβλημα αν τα ενεχυροδανειστήρια γύρω μου χρεοκοπήσουν, έχουν ήδη βγάλει το κέρδος τους», αναφέρει. «Αυτό που θέλω να ξέρω είναι το ποιος θα βοηθήσει εμένα και τη σύζυγό μου όταν μας γίνει έξωση».