Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Σκηνικό ρευστότητας στην Ευρώπη για τη σωτηρία της Ελλάδας...




Σε κλίμα αβεβαιότητας για τη συνολική κατάσταση στην ευρωζώνη κλιμακώνονται στο εσωτερικό της Ευρώπης οι συζητήσεις για την τύχη της Ελλάδας ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, αλλά και της έκθεσης της τρόικας.

Μέχρι... στιγμής οι πληροφορίες που φτάνουν από το εξωτερικό είναι συγκεχυμένες και αποδίδουν με σχεδόν ανάγλυφο τρόπο τη ρευστότητα η οποία υφίσταται και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες περί της στάσης που θα πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ελλάδας.


Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποφασίσει να διευκολύνει την Ελλάδα. Αντιθέτως, άλλες πηγές εκτιμούν ότι θα είναι ψυχρή και άκαμπτη έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ενθαρρυντικές για το αποτέλεσμα τη επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο είναι οι πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η κ. Άγκελα Μέρκελ διάκειται θετικά έναντι του ενδεχόμενου να χαλαρώσουν οι όροι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Bloomberg επικαλείται πληροφορίες τις οποίες άντλησε από δύο Γερμανούς βουλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Βιλς, «η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνουμε αυστηροί έναντι της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή ορισμένοι έχουν αναλάβει να διερευνήσουν πώς μπορεί αυτή η σκληρή γραμμή να εγκαταλειφθεί».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κ. Σέφλερ των Ελεύθερων Δημοκρατών. Ο κ. Σέφλερ εκτιμά ότι πιθανότατα η κ. Μέρκελ θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να διασώσουν και οι δύο την αξιοπιστία τους.

Εντελώς διαφορετικές πληροφορίες δημοσιεύουν οι Financial Times Deutschland, οι οποίοι εκτιμούν ότι η στάση της κ. Μέρκελ έναντι του κ. Σαμαρά θα είναι αρνητική, στη σκληρή ρητορική γραμμή που έχει υιοθετήσει και δημοσίως. «Η καγκελάριος Μέρκελ θα χαιρετήσει τον έλληνα πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή», αναφέρεται ενδεικτικά στο δημοσίευμα.

Οι FTD αναπαράγουν αυτή την πληροφορία, κάνοντας μάλιστα εκτεταμένη αναφορά στη σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα στις αποφάσεις της κ. Μέρκελ για την Ελλάδα και στο προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία κοινοβουλευτική ήττα της κ. Μερκελ σε πιθανή επιμήκυνση της βοήθειας στην Ελλάδα «θα αποτελούσε την έξοδο στον ούτως ή άλλως εξαντλημένο κυβερνητικό της συνασπισμό»...