Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Στα χέρια Στουρνάρα οι περικοπές στις συντάξεις ...




Σε κανονικούς ρυθμούς μπαίνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εξειδικεύσουν τα μέτρα των 11,5 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στον Γιάννη Στουρνάρα εναλλακτικά σενάρια για τις περικοπές σε...
συντάξεις και εφάπαξ.

Ο Υπουργός Οικονομικών αφού εξετάσει τις προτάσεις Βρούτση θα τις παραδώσει μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στον Πρωθυπουργό και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους στην σύσκεψη που αναμένεται να έχουν το επόμενο διάστημα στο μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μέτρων πριν μεταβεί ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης συνεχίζει να τονίζει πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και πως τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σενάριο 1ο

• Μείωση 3% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ

• Μείωση 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ

• Μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Σενάριο 2ο

• Μείωση 2% για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ

• Μείωση 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ

• Μείωση 5% για συντάξεις από 1.300 έως 1.600 ευρώ

• Μείωση 10% για συντάξεις από 1.600 έως 2.000 ευρώ

• Μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.


Αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

Οσον αφορά την αύξηση των ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο Γ. Βρούτσης πρότεινε, αντί της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και της συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας που ισχύει σήμερα, να αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη εργασίας σταδιακά σε 20, αντί του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια.

Πρόκειται για μια σημαντική δομική αλλαγή, που θα οδηγήσει -σε πολλές περιπτώσεις- σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος της ηλικίας του. Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας.

Ο γνωστός ως «ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών αναμένεται να καθορίσει τις περικοπές των εφάπαξ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή τον άμεσα, καθώς ο εξορθολογισμός τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί ως γνώμονα τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τις περικοπές, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν και το 50%. Σημειώνεται ότι από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση πάντα με τις καταβαλλόμενες εισφορές. Υπάρχουν βέβαια και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.