Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ





 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β’ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
* ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
* Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΕΡΙΕΑΣ.
 
 
  Να μην απομακρυνθεί ο ασθενών Επίσκοπος κ. Αγαθόνικος από τη θέση του ως Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ζήτησε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε (με e-mail και φαξ) προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, καθώς επίσης και προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αλλά και προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
 
Στην επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη 6/9/2012, ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει ότι α) η θέση περί μη απομάκρυνσης του Γέροντος Επισκόπου δεν είναι δική του αλλά αποτελεί αίτημα του πιστού λαού της Ιεράς Μητροπόλεως, β) σήμερα τα καθήκοντα του Μητροπολίτη εκτελούνται κανονικά από τους συνεργάτες του κ. Αγαθονίκου – Κληρικούς της Μητρόπολης, γ) η θέση του Μητροπολίτη ας αναπληρωθεί μόνο όταν ο Θεός τον καλέσει κοντά του στην αιωνιότητα, δ) εφόσον συμβεί αυτό, η αναπλήρωση να γίνει από Αρχιμανδρίτη της Βόρειας Ελλάδας, με πλούσιο έργο, ει δυνατόν να είναι Πιεριέας. 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ
Ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπαθανασίου προς τον Αρχιεπίσκοπο, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (δηλαδή προς τη δωδεκαμελή Σύνοδο) αλλά και προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (δηλαδή προς τη Γενική Συνέλευση των Ιεραρχών), έχει ως εξής:
                                                                                                  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                          
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ                                                    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                                   Λιτόχωρο, 06/09/2012

Ταχ. Δ/νση: Αγ. Νικολάου 15                                      Αριθ. Πρωτ: 25.643

Ταχ. Κώδικας: 60200                                                                     
 
Προς: Μακαριότατο
Αρχιεπίσκοπο Αθηνών
και Πάσης Ελλάδος
κ. Ιερώνυμο Β’,
προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο
και προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας
Πληροφορίες:
Γραφείο Δημάρχου
Τηλέφωνο: 2352 350 102
Κινητό τηλέφωνο: 6932 754 303
FAX: 2352 350 128
                                                                                           
ΘΕΜΑ: Παράκληση περί μη απομάκρυνσης του ασθενούντος Επισκόπου κ. Αγαθονίκου από τη θέση του ως Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
 
Μακαριότατε.
Πληροφορηθήκαμε από τον Τοπικό Τύπο την επίσκεψή σας στον Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο, τον οποίο βρήκατε ασθενούντα και μη δυνάμενο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ως εκ τούτου, προτείνατε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μετάβαση επιτροπής ιατρών για να διαγνώσουν την κατάσταση της υγείας του και να εισηγηθούν αναλόγως περί της απαλλαγής ή όχι του κ. Αγαθονίκου από τα καθήκοντά του.
Ως Δήμαρχος του νέου Δήμου Δίου-Ολύμπου έχω την υποχρέωση σεβόμενος το έργο και την αποστολή σας στα της Ελλαδικής Εκκλησίας, ευσεβάστως να σας μεταφέρω τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Μακαριότατε.
Επιθυμία όλων μας είναι να μη γίνει καμία ενέργεια απομάκρυνσης του Μητροπολίτη μας από την έδρα του, μέχρι ο Πανάγαθος Θεός τον καλέσει εις τας Αγίας του Μονάς. Άλλωστε, οι Κληρικοί συνεργάτες του Γέροντος Μητροπολίτη μας επιτελούν τα καθήκοντά τους υπεύθυνα χωρίς να παρουσιάζεται έλλειψη διοίκησης. Αφήστε τον Γέροντά μας κ. Αγαθόνικο να τελευτήσει ως Μητροπολίτης στη Μητρόπολή του την οποία πιστά υπηρέτησε επί σειρά ετών εν μέσω αγαπητών φίλων ως καλός Ποιμήν.
Ας πρυτανεύσει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς έναν ασθενούντα Αδελφό σας και άξιο Ποιμένα μας, τον οποίο ο καλός Θεός δοκιμάζει, για λόγους που εκείνος γνωρίζει.
Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσαμε, όταν ο Κύριος τον καλέσει κοντά Του, η αναπλήρωση του κ. Αγαθονίκου να γίνει από Αρχιμανδρίτη με πλούσιο έργο και αναγνωρισιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος, ει δυνατόν δε Πιεριέα στην καταγωγή.

                                                                   
Με τον προσήκοντα σεβασμό
προς εσάς αλλά και προς την υψηλή εκκλησιαστική θέση σας
                                                                                        Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου
                                                                                      Παπαθανασίου Γεώργιος»