Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μια ακόμη κλοπή ανάμεσα στις πολλές που σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου, συνέβη το τελευταίο διήμερο, κατά πάσα πιθανότητα συνέβη την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑΝΟ.



 

 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ. ΣΩΡΕΙΑ ΚΛΟΠΩΝ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ, ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ …ΚΑΝΤΗΛΙΑ!
* ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΕΤΑΜΕΝΟ, ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.
* ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
* ΑΘ.ΣΤΥΛΟΣ: ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΠΕΡΙΕΙΧΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
 
Μια ακόμη κλοπή ανάμεσα στις πολλές που σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου, συνέβη το τελευταίο διήμερο, κατά πάσα πιθανότητα συνέβη την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑΝΟ

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Συγκεκριμένα, άγνωστοι έκοψαν το συρματόπλεγμα, χρησιμοποίησαν προφανώς κάποια σκάλα για να φτάσουν μέχρι την κάμερα ασφαλείας που έκανε λήψη από ψηλά και την έστρεψαν προς τα επάνω ώστε να μην παίρνει εικόνες στην είσοδο του κτιρίου.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν, ίσως, κασμά (υπάλληλοι βρήκαν έναν κασμά στο προαύλιο της ΔΕΥΑΑΝΟ) και παραβίασαν την εξώπορτα, μπήκαν μέσα, κατέστρεψαν εσώπορτες καθώς και την κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στον τοίχο δεξιά του χρηματοκιβωτίου.
Τέλος, αποκόλλησαν το 200 κιλών χρηματοκιβώτιο που περιείχε 1.900 ευρώ περίπου και το μετέφεραν έξω. Παράλληλα, έψαξαν συρτάρια, ντουλάπες και άλλους χώρους των γραφείων προκαλώντας αναστάτωση στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης αλλά και φθορές, που πρέπει τώρα ξοδευτούν χρήματα για να αποκατασταθούν.
Δεν αποκλείεται πάντως οι διαρρήκτες να φορούσαν ακόμη και περούκες, επειδή, όπως πρόσεξαν οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΑΝΟ, ολόκληρες τούφες από τρίχες βρέθηκαν κάτω από το σημείο όπου οι διαρρήκτες είχαν κόψει το συρματόπλεγμα. Φαίνεται, ενδεχομένως, καθώς έμπαινε κάποιος από αυτούς μέσα ή καθώς έβγαινε έξω αποχωρώντας, πιάστηκε η περούκα του στα σύρματα και κομματιάστηκε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περί το μεσημέρι της Δευτέρας 29/10/2012, η αστυνομία βρήκε το χρηματοκιβώτιο σε σημείο που απέχει περί τα 500 μέτρα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑΝΟ.
Όπως ανέφερε αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου, οι διαρρήκτες παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο, αφαίρεσαν το ποσό που είχε μέσα και το εγκατέλειψαν. Τα μόνα που βρέθηκαν εκεί ήταν κάποια έγγραφα της δημοτικής επιχείρησης του δήμου που ήταν τοποθετημένα μαζί με τα χρήματα.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Στο μεταξύ, με αφορμή από αυτό το τελευταίο συμβάν, τη δυσαρέσκειά του γύρω από το ζήτημα της επάρκειας ασφάλειας εντός των ορίων του δήμου Δίου-Ολύμπου εκφράζει ανοιχτά πλέον ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου καθώς και άλλα στελέχη της διοίκησης του δήμου.
Ο κ. δήμαρχος σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη αλλά και η ελληνική περιφέρεια, γι αυτό και υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο της προστασίας του πολίτη και της δημόσιας τάξης να έχει συγκεντρώσει σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα το μεγαλύτερο τμήμα της αστυνομικής δύναμής του αλλά και του μηχανικού και τεχνολογικού εξοπλισμού του.
Ο κ. Παπαθανασίου τονίζει ότι η αστυνομική δύναμη που εδρεύει στο Λιτόχωρο, δεν επαρκεί για την ουσιαστική αστυνόμευση ενός δήμου με 12 χωριά, με 8 οικισμούς, με μόνιμο πληθυσμό 30.000 κατοίκων, με επιπλέον επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα και τις εορτές αλλά και με πολλαπλασιασμό επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο.
Πρόσθεσε δε ότι είναι παρήγορο το γεγονός πως παρ’ όλες αυτές τις ελλείψεις, τα στελέχη του Α.Τ. Λιτοχώρου κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Ο κ. δήμαρχος δήλωσε, τέλος, ότι επειδή δεν πάει άλλο με τις διαρρήξεις και τις κλοπές στην περιοχή, απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον υπουργό κ. Δένδια.
ΑΛΛΕΣ ΚΛΟΠΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο κ. δήμαρχος αναφερόμενος και στα διάφορα κρούσματα κλοπών σε περιοχές και χώρους εντός των ορίων του δήμου Δίου-Ολύμπου, υπενθύμισε τις κλοπές που γίνονται σε κόμβους και δρόμους, σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και σε αντλιοστάσια.
Οι κλέφτες αφαιρούν καλώδια της ΔΕΗ, χάλκινα τμήματα εγκαταστάσεων, χάλκινες σχάρες δρόμων κλπ, με αποτέλεσμα αφενός μεν να υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας βασικών υποδομών του δήμου, αφετέρου δε να χρειάζονται πολλά χρήματα για αντικατάστασή τους, μέχρι και αυτά να κλαπούν πάλι!
Επίσης, εδώ και κάποιους μήνες, άγνωστοι παίρνουν σβάρνα ακόμη και τα νεκροταφεία, μπαίνουν μέσα και αφαιρούν όλα τα …καντήλια (!) αλλά και οποιοδήποτε χρήσιμο γι αυτούς υλικό. Ακόμη, έχουν διαρρήξει το χρηματοκιβώτιο από το δημοτικό κατάστημα της Κονταριώτισσας και έχουν προκαλέσει καταστροφές. Επιπλέον δε, συστηματικά εισέρχονται σε εγκαταστάσεις και σπίτια και αρπάζουν ό,τι χρήσιμο βρουν.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΑΝΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΟΥ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝΟ, Αθανάσιος Στύλος, σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είχε μεριμνήσει έγκαιρα και είχε δώσει εντολές στους υπαλλήλους να μην αφήνουν χρήματα στο χρηματοκιβώτιο. Πρόσθεσε δε ότι και τα λίγα χρήματα που βρέθηκαν εκεί, ήταν επειδή την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γίνει πληρωμές. Το δε ποσό που παρέμενε ακόμη στο χρηματοκιβώτιο ήταν από τα λίγα χρήματα που είχαν περισσέψει.
Ως προς τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Στύλος ανέφερε ότι το θέμα έχει συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο και αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, συμπλήρωσε, μετά και την κλοπή που έγινε, τα ζητήματα της ασφάλειας αναμένεται να τεθούν ξανά προς συζήτηση, με στόχο την προστασία των κτιρίων και των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΥΑΑΝΟ.
«ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ»
Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, για να υπάρχει στην περιοχή του δήμου Δίου-Ολύμπου καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μια επαρκής ασφάλεια με την έννοια της πρόληψης και της καταστολής, είναι ανάγκη όχι μόνο να ενισχυθεί το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου (και όχι μόνο) με στελέχη και οχήματα αλλά και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.
Όπως υποστηρίζει, «δεν είναι δυνατόν αυτού του είδους οι διαρρήξεις και οι κλοπές να θεωρούνται ακόμη πλημμελήματα. Πρέπει να μετατραπούν σε κακουργήματα». Και βέβαια, με ενίσχυση στελεχών, οχημάτων και μηχανικού εξοπλισμού θα είναι δυνατόν να υλοποιείται η πρόληψη των εγκλημάτων, η καταστολή τους και η σύλληψη εκείνων που διαπράττουν τέτοιου είδους ενέργειες.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ