Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού Β. Λαγδάρη

«Ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται το δήμο ως προσωπικό του φέουδο»


Την ανάγκη συλλογικής δράσης για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον δήμο Πύδνας - Κολινδρού, επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ενωτική πορεία Βαγγέλης Λαγδάρης.
Ο κ. Λαγδάρης αναφέρθηκε στα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος κ. Πολύζος, υπογραμμίζοντας πως δεν ανέφερε όλα τα οικονομικά μεγέθη.
Ουσιαστική αντιπολίτευση
Αναφερόμενος στην δημοτική παράταξη τόνισε πως ασκεί χρήσιμη και ουσιαστική αντιπολίτευση, γιατί αντιλαμβάνονται την δύσκολη κατάσταση στην οποία είναι η χώρα και οι ΟΤΑ.
Όπως επεσήμανε το μεγάλο στοίχημα είναι να βάλει ο δήμος τις βάσεις για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όταν η κρίση τελειώσει και αυτό μπορεί να γίνει εάν βάλουν μπροστά αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν.
«Με αίσθημα υπευθυνότητας προσπαθήσαμε να είμαστε χρήσιμοι. Θεωρούμε ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν και αν χρειαστεί κάπου να βάλουμε πλάτη. Αυτά, στη βάση ότι θα υπάρξει συνεννόηση για μεγάλους στόχους, που θα δώσουν στο δήμο πρωταγωνιστικό ρόλο για την περιοχή».
Οι οφειλές και τα έσοδα
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δήμαρχος κ. Πολύζος σχετικά με τις οφειλές που έλαβε από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους, σημείωσε πως μαζί με τα έξοδα παρέλαβε και έσοδα ενώ όπως είπε δεν αναφέρθηκε καθόλου στα 2 χρόνια που διαχειρίζεται τις τύχες του δήμου.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης σχολίασε ότι, «ο δήμαρχος αντιλαμβάνεται το δήμο προσωπικό του φέουδο και διοικεί όπως θέλει υποβαθμίζοντας θεσμικά όργανα, όπως το δημοτικό συμβούλιο και τα αποκεντρωμένα όργανα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν λειτουργεί συλλογικά και όταν είναι εισηγητής σε θέματα του Δ.Σ., δεν έχει δώσει ποτέ την εισήγηση στους δημοτικούς συμβούλους.
«Θέλει από εμάς να συμφωνούμε πάντα. Είμαστε αντίθετοι στο κλίμα που διαμορφώνεται, θα ασκούμε κριτική στα πεπραγμένα, έλεγχο των αποφάσεων, θα λέμε την άποψή μας και θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας», είπε ο κ. Λαγδάρης.
Όπως τόνισε ο κ. Λαγδάρης ο δήμος είναι σε οριακό σημείο αφού τα έσοδα του είναι μηνιαίως 260 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα του 255 χιλιάδες ευρώ, καθεστώς που καθιστά απαγορευτική τη σκέψη για σύναψη δανείου από το δήμο, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Όπως είπε, τα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Βαγγέλης Πολύζος είναι βιτρίνας και όχι ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου του δημάρχου, είπε ότι επιχειρήθηκε οικονομική ανάλυση, έγινε λόγος για οφειλές, όχι όμως και για τα έσοδα του δήμου.
«Δεν είπε τίποτα για τη σημερινή κατάσταση, όντας δυο χρόνια δήμαρχος. Στον ισολογισμό της απογραφής καταγράφηκε 2,8 εκ. ευρώ οφειλές, 1,1 εκ. είναι από δάνεια και 1,7 εκ. από άμεσες βραχυπρόθεσμες οφειλές. Ταυτόχρονα, τα βεβαιωθέντα έσοδα είναι στα 1,547 εκ. και το ταμείο είχε 647 χιλ. ευρώ, δηλαδή προβλέπονται 2,187 εκ. έσοδα».
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι στα 647 χιλ. προσθέτονται 350 χιλ. που εισπράχθηκαν τελικά, φθάνοντας τα έσοδα στο 1 εκ. με το οποίο το άμεσο χρέος μειώνεται στις 700 χιλ. ευρώ, ποσό που είναι διαχειρίσιμο.
Η άποψη του κ. Λαγδάρη είναι ότι ο δήμος μπορεί να γίνει βιώσιμος, όμως τώρα έχει απλήρωτες υποχρεώσεις 1,4 εκ. και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον Καλλικράτη και έπειτα είναι στο 1 εκ. ευρώ.
Τέλος ο κ. Λαγδάρης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του συνδυασμού του όπου γινόταν λόγος για απειλές που δέχθηκε ο ίδιος από τον δήμαρχο, χαρακτηρίζοντας τη απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς του κ. Πολύζου, ενέργεια για την οποία έχει ενημερώσει τον εισαγγελέα



Aναρτήθηκε από: ΛΑΓΙΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ