Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Βαρύς απολογισμός στα «λουκέτα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων...




Πάνω από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο την περίοδο 2008-2011, ενώ οι προβλέψεις και για φέτος είναι αρνητικές.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης των επιδόσεων που σημείωσαν οι ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως τη...
συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βάσει των στοιχείων της έρευνας, στη χώρα μας ο αριθμός των ΜμΕ, στο σύνολο του 2012, αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, με προοπτική να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013, όταν και πιθανολογείται αύξηση, στις 762.280, δηλαδή κοντά στα επίπεδα του 2011.
Το 24% των μικρομεσαίων δραστηριοποιείται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς που θεωρούνται-«κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα.

Πέραν των συνόρων μας, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο σύνολο της Ευρώπης, οι οποίες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ανάκαμψη. Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζει το δύσκολο περιβάλλον, οι ΜμΕ δικαίωσαν το ρόλο τους ως κύριου άξονα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 98% όλων των επιχειρήσεων με περίπου 20,7 εκατομμύρια εταιρείες και περισσότερα από 87 εκατομμύρια εργαζομένους. Τη μερίδα του λέοντος (92,2%) των ΜΜΕ εκπροσωπούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους. Εκτιμάται ότι οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν το 67% της συνολικής απασχόλησης και το 58% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ).

Στην Αυστρία και στη Γερμανία οι ΜμΕ λειτούργησαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Οι κλάδοι των ΜΜΕ σε αυτές τις χώρες είναι οι μόνοι που υπερέβησαν τα προ της κρίσης του 2008 επίπεδα όσον αφορά τόσο στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) όσο και στην απασχόληση. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών-μελών, οι ΜΜΕ δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να επανέλθουν στα προ της κρίσης επίπεδά τους.

Προβλέψεις βιοτεχνών

Αποθαρρυντικά είναι τα νούμερα για την πορεία της εμπορικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Συγκρίνοντας το 2012 με το 2013 ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θα είναι λιγότερες κατά 68.000 το καλοκαίρι του 2013 με απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερα η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία 2½ χρόνια. Στοιχεία που επιβεβαιώνονται και από την Eurostat Σε ό,τι αφορά δε τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Τα δε δίχτυα κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης «έχουν υποχωρήσει», με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να τείνει να μετατραπεί και σε έντονα ανθρωπιστική.
Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ: «Οι ΜΜΕ θα είναι λιγότερες κατά 68.000 το καλοκαίρι του 2013 με απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας».

Παρουσιάζοντας, διεξοδικά, τις αρνητικές διαπιστώσεις και συγκρίσεις λειτουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τις αντίστοιχες στην Ε.Ε., ο κ. Ασημακόπουλος κάνει μια αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις, A. Tajani: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων.

Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, την κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά της απασχόλησης'')».

Εξαγωγείς: Ανησυχία

Την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων εξέφρασε χθες η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ΠΣΕ , Χριστίνα Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για έντονα προβλήματα ρευστότητας, που τις έχει οδηγήσει σε περικοπές δαπανών, ενώ εμφανίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης.

Οι έρευνες του Συνδέσμου δείχνουν ότι έχει κλείσει ή έχει σταματήσει την εξαγωγική του δραστηριότητα το 15,4% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στις διεθνείς αγορές το 2009 (σχεδόν 1 στις 7 εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Βεβαίως, καταγράφεται ως θετικό το γεγονός ότι σε σχέση με τα εν λόγω λουκέτα υπήρξε σημαντικός αριθμός νέων επιχειρήσεων που είτε ιδρύθηκαν με σκοπό τις εξαγωγές, είτε απέκτησαν εξαγωγική δραστηριότητα την τελευταία 4ετία.

Ετσι για κάθε ένα λουκέτο άνοιξαν 3 νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, το 2009, όταν υπήρξε και κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών, ελέω της παγκόσμιας κρίσης, το 10,65% των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Ως αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων το 7,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε παύση εξαγωγικής δραστηριότητες ή έκλεισε οριστικά. Μάλιστα για κάθε 7 «λουκέτα», μόλις 1 επιχείρηση στράφηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά.

Το 2010, έτος ανάκαμψης των εξαγωγών, περιορίστηκαν τα προβλήματα στην αγορά και μόλις το 7,3% δήλωνε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, ενώ περιορίστηκε και ο αριθμός των λουκέτων στο 3,65% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, εκτινάχθηκε στο +11% ο ρυθμός αύξησης των νέων εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Συμβολή


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, η κρίση έχει προκαλέσει τη δραματική συρρίκνωσή τους. Παρά τη σημαντική αυτή απώλεια, οι ΜμΕ στη χώρα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός τομέας).