Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ :


 Με αφορμή τη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη 8 Οκτωβριου 2012-10-08



Με αφορμή τη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Αθήνα και με δεδομένο το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, η ΟΕΒΕΠ οφείλει να επισημάνει στην Κυβέρνηση μια σειρά διαπιστώσεων και προτάσεων που έχει επανειλημμένα διατυπώσει στο πλαίσιο των αιτημάτων-προτάσεων.


Ήδη από το 2010 και με την έναρξη της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης είχαμε προειδοποιήσει όχι μόνον αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής αλλά και για την ανατροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου ύφεσης. Σήμερα η επαλήθευση αυτών των διαπιστώσεων εχει γίνει μ΄ένα τρόπο δραματικό : πάνω από 100.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει σ΄αυτή την διετία, έχουν καταστραφεί περίπου 500.000 θέσεις εργασίας, ενώ το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για την ανάγκη του οποίου πολλές φορές επισημάναμε είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να έχει μετατραπεί και σε ανθρωπιστική. Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής αλλά και οι αδικίες που προκαλεί είναι ένα στοιχείο που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να επισημάνει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό.



Μια άλλη διαπίστωση είναι και η ανεπάρκειας των περίφημων και πολυδιαφημισμένων διαρθρωτικών αλλαγών. Σε περίοδο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας, το μόνο εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας είναι οι ΔΗΜΌΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, οι οποίες όμως "κουρεύονται" κάθε χρόνο σύμφωνα με την διαδικασία μείωσης του ελλείμματος ενώ θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί. Επιπλέον οι οποίοι στόχοι για αναπτυξιακές πολιτικές εξουδετερώνονται από την ίδια την πολιτική της εσωτερική υποτίμησης. Με τον τρόπο αυτό η παγωμένη ρευστότητα, η παράλογη υπερφορολόγηση και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης θα συνεχίσουν να καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό η εσωτερική οικονομία θα οδηγηθεί στην ερήμωση, θα συνεχίσει περιθωριοποιείται στο εξωτερικό, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής θα αποτρέπει κάθε πιθανότητα για επένδυση. Οι μόνες επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι καταδικασμένες να είναι καιροσκοπικές και προσανατολισμένες στην αποκόμιση εφήμερων προνομίων και προσόδων
Είναι προφανές ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται αυτοαποδεικνύονται χρόνο με το χρόνο αδιέξοδες και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και επιβάλλεται να αλλάξουν..
O Eλληνικός λαός δεν αντέχει άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντι να λύνει προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Χ.ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ Δ.ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ