Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013




 


  Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Πιερίας, στα πλαίσια του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού για την επιλογή ομάδων μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013, διενήργησε τοπικό προκριματικό διαγωνισμό εργαστηριακών δεξιοτήτων στα μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.
Ο διαγωνισμός αφορά τις δεξιότητες των μαθητών πάνω σε πειραματικές και εργαστηριακές ασκήσεις στα μαθήματα Φυσική, Χημεία και Βιολογία Λυκείου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της ένταξης του πειράματος στη μελέτη και διδασκαλία των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός (1η φάση) πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Πιερίας το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 με συμμετοχή ομάδων από τα Λύκεια της Πιερίας. Οι μαθητές έδειξαν το άριστο θεωρητικό τους υπόβαθρο αλλά και την ικανότητά τους να το αξιοποιούν σε πειραματικές διαδικασίες. Επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα και επιδεξιότητα στον χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και διατάξεων. Επιδόθηκαν με αξιοσημείωτο ενθουσιασμό στην πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων που τους ζητήθηκαν. Όταν πια ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, δεν πίστευαν, κατά τα λεγόμενά τους, ότι είχε περάσει ένα ολόκληρο τρίωρο.
Όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν με αποτελεσματικότητα τις εργαστηριακές ασκήσεις. Έτσι ήταν ιδιαιτέρως δύσκολος ο ρόλος του υπεύθυνου του ΕΚΦΕ στην επιλογή μίας μόνο. Η τελική επιλογή κρίθηκε σε λεπτομέρειες και τελικά επιλέχθηκε η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης που αποτελείται από τους: Καρατζιούλα Ευφροσύνη,Μπήτου Ναυσικά και Μαρώση Αστέριο.
Τα παιδιά της ομάδας που προκρίθηκε θα μεταβούν στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου 2013 όπου θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση (2η φάση). Κατά τη φάση αυτή θα επιλεγούν οι δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 11η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ EUSO 2013 που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο από 17 – 23 Μαρτίου 2013.
Πληροφορίες : Στις ιστοσελίδες www.ekfe.gr και www.euso.ie



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ