Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Με επιτυχία στέφθηκε το εγχείρημα του Γ4 της θεωρητικής κατεύθυνσης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης για την ανάδειξη της κοινής αρχαιοελληνικής και λατινικής κληρονομιάς των Ευρωπαίων.




 
  Με επιτυχία στέφθηκε το εγχείρημα του Γ4 της θεωρητικής κατεύθυνσης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης για την ανάδειξη της κοινής αρχαιοελληνικής και λατινικής κληρονομιάς των Ευρωπαίων. 

Συμμετέχοντας στη δράση "I know my heritagedο you?" (Dialogue with theMuses ), που διοργανώθηκε από τη SEEK (Spanish Society of Classical Studies) και έλαβε χώρα σε πάνω από 100 σχολεία, το 5ο ΓΕΛ υπενθύμισε εκπέμποντας ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε όλους και κυρίως στις ισπανικές αρχές, που σχεδιάζουν την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας και γι' αυτό ιδίως ζητήθηκε η σύμπραξη όλων, το θησαυρό συναισθημάτων και κυρίως υψηλών ηθικών, κοινωνικοπολιτικών και αισθητικών αξιών που τα κλασικά κείμενα προβάλλουν. Όντας βέβαιοι ότι η κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη δεν είναι μόνο ή πρωτίστως οικονομική αλλά κυρίως ηθική, οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου αντέταξαν το Λόγο ως έκφραση και σκέψη, για να καταδείξουν την αναγκαιότητα αναβάπτισης στα νάματα της αστείρευτης πηγής των κλασικών κειμένων, για μια νέα αναγέννηση ενάντια στους αριθμούς που ισοπεδώνουν τα πρόσωπα, τον άνθρωπο. 
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν κείμενα από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τη Σαπφώ, το Μίμνερμο, τον Κάτουλο, τον Κικέρωνα, τον Οβίδιο, τον Πλάτωνα, τον Πλούταρχο, το Θεόφραστο, τον Ευριπίδη, τον Αίσωπο, το Θουκυδίδη, τον Σόλωνα και τον Προπέρτιο, κατάλληλα σχολιαστικά συνδεδεμένα, ενώ με ενθουσιασμό διεκπεραίωσαν το ρόλο τους όλοι οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι της γης του θεϊκού Ολύμπου, των Πιερίων των Μουσών και του ιερού Δίου, που αποτελούσε και το εικαστικό υπόβαθρο της εκδήλωσης. Τμήματα της δράσης ήταν δίγλωσσα και τρίγλωσσα ( ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά, τα τελευταία με τη βοήθεια της Φωτεινής Τζουμέρκα), λόγω του πανευρωπαϊκού κοινού στο οποίο απευθυνόταν. Με ζέση και ήθος διάβασαν τα αποσπάσματα που οι ίδιοι επέλεξαν από ένα ευρύ corpus οι μαθητές Γιώργος Φιλιππίδης, Θεοδώρα Τσικέλα, Αρτεμησία Συμεωνίδου, Νίκος Στεφανίδης, Όλγα Αρβανιτίδου, Κασσάνδρα Χοτοκουρίδου, Δημήτρης Στίκος, Αγάπη Τσερκεζίδου, Γιώργος Σεμιζίδης, Στέλλα Χειρίδου, Χρυσούλα Τσιγκιρλιώτη, Κρυσταλλία Τρίγκα, Περικλής Σιβρής, Σάρα Φέρο και μαζί τους οι φιλόλογοι Δημήτρης Δημόπουλος, Κωνσταντία Καρπούζα και Πολυξένη Μεταξιώτη.
Την πρωτοβουλία, οργάνωση και επιμέλεια της όλης εκδήλωσης ανέλαβε η φιλόλογος Ξανθίππη Καραβίδα, ενώ την τεχνική υποστήριξη έφερε άρτια σε πέρας ο καθηγητής πληροφορικής Ανέστης Μαργαριτίδης. Ηλεκτρονικά προϊόντα της δράσης θα αναρτηθούν σύντομα στο διαδίκτυο, αυτόνομα και μαζί με αντίστοιχα των άλλων συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων ( μόνο 3 ακόμη από την Ελλάδα) για πολλές μελλοντικές θεάσεις.
Έτσι, το 5ο Λύκειο απέδειξε ότι αγαπά τα μεγάλα έργα της ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας και βέβαια τις αντίστοιχες γλώσσες, ευθυγραμμιζόμενο με τον Emil Steiger, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επιστήμη χωρίς αγάπη είναι αδειανή. Έδειξαν ακόμη ότι η επιστήμη και οι ιθύνοντες, όπως και ο καθένας μας, χρειάζεται - περισσότερο ίσως από κάθε φορά- να ενσκήπτουν και σε αυτά τα κείμενα ως δρομοδείκτες μιας ασφαλούς και πάλι ανθρώπινης πορείας.


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ