Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ελληνικός Δορυφόρος στο Διάστημα!


Για πρώτη φορά ελληνικός δορυφόρος θα εκτοξευθεί στο διάστημα το καλοκαίρι του 2013 από το ακρωτήρι Κανάβεραλ.



Πρόκειται για τον μικροδορυφόρο Lamdasat που ετοιμάζει η ομάδα του καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, Περικλή Παπαδόπουλου.

Η ομάδα αποτελείται από 10 Έλληνες ερευνητές. Το κόστος της εκτόξευσης θα αγγίξει τα 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από τη ΝΑSA, ενώ για την κατασκευή του δορυφόρου συγκεντρώθηκαν 100.000 δολάρια από ανιδιοτελείς και ανώνυμες προσφορές Ελλήνων.

 Πλέον, η ελληνική επιστημονική ομάδα βρίσκεται στον σταθμό της NASA, δουλεύοντας για την πολυαναμενόμενη στιγμή της εκτόξευσης. Στα επόμενα σχέδια της ομάδας με επικεφαλής τον Περικλή Παπαδόπουλο είναι η δημιουργία ενός προγράμματος παγκόσμιας δικτύωσης.

Μέσω δικτύου καθοδήγησης (mentoring) θα δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ομογενή, που το επιθυμεί, να λάβει το ρόλο του πνευματικού γονέα.

 Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο και επαγγελματίες με εμπειρία και συσσωρευμένη γνώση (mentors) θα έρθουν σε επαφή με νέους (mentees) που χρειάζονται συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού ή πρακτική βοήθεια ένταξης στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα ή εξωτερικό.