Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Βουτιά 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Ιανουάριο...



Συναγερμό για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σήμανε η βουτιά εσόδων 7% που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να ... δημιουργείται με το καλημέρα του νέου έτους μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, τα στοιχεία μαρτυρούν, σύμφωνα με «Τα Νέα», πανωλεθρία καθώς οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%.

Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης. Τα άσχημα νέα έρχονται λίγες ημέρες πριν την επάνοδο της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση που θα κρίνει την πορεία των επόμενων δόσεων και σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου η υπερφορολόγηση των πολιτών έχει αρχίσει να βαραίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, την τρικομματική κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων, δεν θα αργήσει η ώρα που η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις με τη λήψη νέων μέτρων.

Αναλυτικά τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν:

* Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων και η πτώση κατά 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ.ευρώ. Άρα προσγειώθηκαν κοντά στα 4,050 δισ. ευρώ.

* Σε σχέση με τις εισπράξεις του Ιανουαρίου 2012, η μείωση φτάνει το 16% καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο στο ταμείο είχαν μπει έσοδα 4,827 δισ. ευρώ.

* Βουτιά πάνω από 15% στα έσοδα από ΦΠΑ. Στα στοιχεία παγίωσης της φοροδιαφυγής στους κόλπους του ΦΠΑ που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί και νέα δραστική πτώση της κατανάλωσης η οποία εξηγείται πλήρως στη βάση της έκρηξης της ανεργίας, της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με μαχαίρια και ψαλίδια σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης.

* Αύξηση κοντά στο 10% στις επιμέρους εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Η αύξηση αυτή εξηγείται, καθώς φέτος τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρο εισοδήματος – μετά την καθιέρωση επτά μηνιαίων δόσεων για την εξόφλησή του- και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις καθώς, αν δεν είχαν «πέσει» τα συγκεκριμένα έσοδα τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων, δεν θα αργήσει η ώρα όπου η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις.

Προς το παρόν πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Δεδομένο είναι πάντως πως μετά τα άσχημα αποτελέσματα στο πεδίο των εσόδων, οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να τεθούν εκ νέου με μεγαλύτερη έμφαση από την τρόικα, κατά την επάνοδό της προς το τέλος του μήνα στην Αθήνα.