Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δήμοι με 4Χ4, πούρα 5.300€, δεξιώσεις και πορτρέτα ...



Ατέλειωτο... χορό διαφθοράς στο δημόσιο αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2010. Παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα το... «Εθνος», η κρατική μηχανή συνέχισε την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες και τις παρανομίες σε Προμηθείς, έργα, υπηρεσίες κ.ά. «Πρωταθλητές» στη διαφθορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήμοι με τζιπ 4Χ4 – Πούρα... 5.300 ευρώ

Ανάμεσα στις δαπάνες που το Ελεγκτικό Συνέδριο «μπλόκαρε» είτε εντοπίζοντας παρατυπίες, παράβαση νόμου κ.λπ. είτε θεωρώντας ότι είναι υπερβολικές και ξεπερνούν το αναγκαίο μέτρο στη φάσης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα συγκαταλέγονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το «Εθνος»:

• Η προσπάθεια τριών δήμων στη Βόρεια Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους, ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
• Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών, χωρίς αξιολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών κ.λπ.
• Εξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας, που κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο υπερβαίνουν το προσήκον μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 ευρώ για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα, χωρίς να προβλέπεται από τον νόμο.
• Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπερεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000 ευρώ) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη κ.λπ.
• Εκτός λειτουργικών αναγκών κρίθηκε δαπάνη 4.500 ευρώ για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.
• Προμήθεια πούρων 5.300 ευρώ για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μπλοκαρίστηκε» και γιατί δεν υπήρχε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη.
• Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών δημοτικού συμβουλίου, ενώ τον μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.

Κονδύλια για βενζίνη σε δήμο που δεν είχε... βενζινοκίνητα ΙΧ

Σε νησιωτικό δήμο δεν εγκρίθηκε δαπάνη για πολλά λίτρα βενζίνης, αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ, μολονότι ο δήμος δεν διαθέτει βενζινοκίνητα οχήματα! Σε άλλη περίπτωση ζητήθηκε η έγκριση δαπάνης για βενζίνη σε όχημα άλλου δήμου, που διαπιστώθηκε (από την κατάσταση κίνησης) ότι δεν είχε μετακινηθεί καθόλου σε όλη τη διάρκεια του μήνα...

Μπλοκαρίστηκε άλλη δαπάνη (14.700) για γενική επισκευή απορριμματοφόρου γιατί τρεις εβδομάδες νωρίτερα καταβλήθηκε δαπάνη 11.500 ευρώ για εκτεταμένη επισκευή του ίδιου. Επίσης, πολλοί δήμοι παρείχαν σε χρήμα την αξία του γάλακτος που έπρεπε να δίνουν στους υπαλλήλους, κάτι που κρίθηκε παράνομο, ενώ άλλοι έδιναν εβαπορέ αντί για φρέσκο, που προβλέπει ο νόμος.

Ακόμη μια περίπτωση που αποτελεί τρανή απόδειξη διαφθοράς αποτελεί αυτή περιφερειακού ΤΕΕ που είχε δαπάνη 23.100 ευρώ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.