Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Tο ταμείον είναι... μείον από έσοδα...



Κάθετη πτώση σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο. Ηταν λιγότερα κατά 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο. Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται η... είσπραξη του ΦΠΑ. Συρρικνώνεται λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και της φοροδιαφυγής.
Το ταμείον της Εφορίας είναι... μείον καθώς τον Ιανουάριο καταγράφηκε μεγάλη «βουτιά» των φορολογικών εσόδων και με το «καλημέρα» του νέου έτους δημιουργήθηκε «μαύρη τρύπα» της τάξης των 305 εκατ. ευρώ.

«Αδύναμος κρίκος» παραμένουν οι εισπράξεις από ΦΠΑ που υποχώρησαν πάνω από 15% λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης αλλά και της φοροδιαφυγής.

Συνολικά οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου ήταν μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εξετάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η αρνητική εικόνα στο μέτωπο των εσόδων προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα με το σκεπτικό ότι τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα φέρουν προ των πυλών το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου εμφανίζονται μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2012 καταγράφουν πτώση 16% υπό το βάρος της κάθετης πτώσης στην κατανάλωση. Ετσι, τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό. Συνολικά οι εισπράξεις ανήλθαν σε 4,05 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,35 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μεγαλύτερες απώλειες πάνω από 15% καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ. Στην αντίπερα όχθη αύξηση κατά 9% με 10% παρουσίασαν τα έσοδα από τους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία (άμεσοι φόροι).

Τα χαράτσια
Τον περασμένο μήνα οι φορολογικές υποχρεώσεις έπεσαν «μαζεμένες» για τους φορολογούμενους, καθώς πλήρωσαν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και την τρίτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μάλιστα, οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία θα ήταν μεγαλύτερες αν είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έσοδα και από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ.

Η συγκεκριμένη δόση θα έπρεπε κανονικά να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία καταβολής της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη και προσθέτουν πως πρέπει να κινητοποιηθεί στο έπακρο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δίνοντας έμφαση στη «σύλληψη» του ΦΠΑ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η πτώση της κατανάλωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή στα έσοδα. Ωστόσο, όπως λένε, η παράμετρος κατανάλωση δεν είναι η μοναδική για την εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε επιχειρηματίες δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει στο Δημόσιο τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Την ίδια ώρα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, αλλά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να κατευθύνουν προς τα δημόσια ταμεία τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ
«Γκάζι» στον φοροελεγκτικό μηχανισμό

«Συναγερμό» στον φοροελεγκτικό μηχανισμό επιχειρεί να σημάνει ο νέος γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, για να ανακοπεί η κατιούσα των εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά επαφές με τους επικεφαλής των 36 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας μεταξύ 11 και 14 Φεβρουαρίου, θέτοντας ως πρωταρχικούς στόχους την περιστολή της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ και την αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο κ. Θεοχάρης θα επισκεφθεί τις μεγαλύτερες ΔΟΥ της Αττικής, που συνολικά αποφέρουν άνω του 50% των εσόδων της χώρας και Εφορίες της Περιφέρειας, σε Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο. Σκοπός των επισκέψεών του είναι όχι μόνο για να γνωρίσει τους νέους διευθυντές των ΔΟΥ, αλλά κυρίως για να θέσει τους στόχους σύμφωνα με τους οποίους οι διευθυντές των Εφοριών θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο.

Το βάρος του μηχανισμού θα πέσει στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία αγγίζουν τα 56,6 δισ. ευρώ. Ο κλοιός σφίγγει ακόμα και γύρω από τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε έως 3.000 ευρώ, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν ειδοποιητήρια. Το πρώτο βήμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστολή ειδοποίησης για την οφειλή. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα ακολουθήσει νέα επιστολή σε πιο... αυστηρό ύφος και εν συνεχεία θα γίνεται εξώδικη όχληση. Αν ο οφειλέτης εξακολουθεί να αγνοεί τη πρόσκληση, τότε η εντολή που έχει δοθεί είναι να ξεκινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης.