Αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, «ρευματισμοί», οσφυαλγία και αυχεναλγία, σύνδρομα περιοχικού πόνου, ο μυοσκελετικός πόνος γενικά αποτελεί την συχνότερη αιτία και τον βασικότερο λόγο επισκέψεως στον γιατρό.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα δυτικά πρότυπα έχει οδηγήσει σε αύξηση των παθήσεων του μυοσκελετικού, είτε πρόκειται για αυτοάνοσες ή για εκφυλιστικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική προσέγγιση δίνει λύσεις σε τέτοια προβλήματα, αλλού όμως αποδεικνύεται είτε ανεπαρκής ή συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες. Κυριότερο επίσης είναι ότι η χρήση φαρμάκων δεν ενδείκνυται ποτέ σχεδόν για την πρόληψη των μυοσκελετικών παθήσεων και την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας. «Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» ισχυρίζονταν ορθά οι πρόγονοί μας.
Μπορεί άραγε να αποτελέσουν οι καλούμενες «εναλλακτικές» ή «συμπληρωματικές» θεραπείες λύση για τον σύγχρονο άνθρωπο; Λειτουργούν προληπτικά ή και θεραπευτικά; Μήπως μπορούν να συνδυαστούν με την κλασική θεραπευτική προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών νοσημάτων;
Δίαιτα και άσκηση, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώματα διατροφής, ορθοκυτταρική ιατρική, βελονισμός, yoga και tai-chi έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο ασθενών και ιατρών με ευρύτερο φάσμα αναζήτησης ορθότερων τρόπων και πρακτικών προαγωγής της υγείας. Με επιστημονικά κριτήρια επιχειρείται στην παρουσίαση αυτή να προσεγγισθούν οι προαναφερθείσες μορφές θεραπείας, ώστε να γίνει αντιληπτός ο ρόλος τους από το ευρύ κοινό - ειδικό και μη- στην σύγχρονη θεραπευτική των μυοσκελετικών νοσημάτων.
Βασίλειος Γ. Μποτζώρης
Ιατρός Ρευματολόγος