Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τα σενάρια και οι φήμες για εκλογές

Τα σενάρια και οι φήμες για εκλογές
Ισορροπία «τρόμου» επικρατεί στην κυβέρνηση, με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά μεταξύ κυρίως των δυο μικρότερων εταίρων. Οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός ναι μεν τάσσεται κατηγορηματικά… 

κατά των πρόωρων εκλογών πλην όμως έχει δεχθεί σχετικές εισηγήσεις από δύο τουλάχιστον στενούς συνεργάτες του -άρα το θέμα είναι στο τραπέζι- αύξησε τη νευρική κρίση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η όλη φημολογία μπορεί να αποτρέπει τους δυο εταίρους από το να τραβήξουν και άλλο το σχοινί, λειτουργώντας ως «αντιπολιτευτική συμπολίτευση» -όπως ο Ευ. Βενιζέλος κατηγορούσε τον Αντ. Σαμαρά επί κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου- ωστόσο αρχίζει να
θέτει θέμα πολιτικής σταθερότητας, η οποία πλέον αμφισβητείται για πρώτη φορά εκ των ένδον.
Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου δεν θέλουν σε καμία περίπτωση πρόωρες εκλογές, αφού ίσως κινδυνεύσουν ακόμα κατ’ ορισμένους και την είσοδό τους στη Βουλή, από την άλλη στο εσωτερικό τους εμπεδώνεται ένα κλίμα ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τους αιφνιδιάσει, όποτε εκτιμήσει ότι θα έχει πολιτικά οφέλη.
Άλλωστε, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τις δεύτερες εκλογές που οδήγησαν στη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης, έχουν ψυχρανθεί και οι προσωπικές σχέσεις των τριών αρχηγών Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, κυρίως των δύο πρώτων, όπως προκύπτει και από τη διαρροή για δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα είναι μήπως τα σενάρια περί πρόωρων αποδειχθούν… αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού ενόψει των ευρωεκλογών και με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν κινδυνεύει η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα συνεχιστούν.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως στη σύσκεψη των αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει το πλαίσιο για μια ειλικρινή συζήτηση, ενώ οι επικεφαλής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν τις θέσεις τους. Ωστόσο -σύμφωνα με κορυφαίες πηγές- μόνο η διεξαγωγή του ανασχηματισμού εντός του Ιουλίου θα απομακρύνει τις υποψίες περί πρόωρων εκλογών.
Επιπλέον, παρά την προσέγγιση και συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα, και οι σχέσεις Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία, αφού η Αγίου Κωνσταντίνου αρνείται συμπόρευση με την Ιπποκράτους.
Υπενθυμίζεται ότι αν στηθούν πρόωρες κάλπες έως τα μέσα Δεκεμβρίου, θα γίνουν με λίστα, η οποία ισχύει για ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές.
Πηγή: Real.gr