Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

"Διαφάνεια και πολιτική τάξη"

Πολιτική παρέμβαση στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με δήλωσή του από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Η προτροπή μου είναι να ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" της Φινλανδίας. Δηλαδή, διαφάνεια, έλεγχος και η πολιτική τάξη να είναι εξαιρετικά διαφανής, γι αυτό που κάνει και ιδιαίτερα, για αυτό που ζει. Ο καθένας να απλώνει τα πόδια του, όσο το πάπλωμά του επιτρέπει».

Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση «πώς τα καταφέρνει η Φινλανδία και παρουσιάζει μηδενική διαφθορά» και «πώς πρέπει να αντιδρά ο Ευρωπαίος πολίτης απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε αυτά, που πριν από εκείνον, είχε απαντήσει η πρόεδρος της Φινλανδίας, Τάρια Χάλονεν, η οποία είχε σημειώσει πως «δεν είμαστε άγιοι, αλλά είμαστε και εμείς άνθρωποι και γι αυτό έχουμε και εμείς κατά καιρούς δυσκολίες, που μας αναγκάζουν να φτάσουμε στα δικαστήρια».

Η πρόεδρος της Φινλανδίας είχε επίσης τονίσει ότι «έχει σημασία να υπάρχει διαφάνεια, όχι μόνο στο πλαίσιο των ανώτατων πολιτικών στελεχών, αλλά διαφάνεια, που θα ισχύει για όλους. Να υπάρχει, δηλαδή, εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για θέματα, που αφορούν φορολογία ή απόκτηση αδειών και εγκρίσεων».

«Στην ουσία, σημασία έχει να γνωριζόμαστε και καμιά φορά αισθάνεται κανείς άσχημα, όταν οι εφημερίδες γράφουν ότι κάποιος κερδίζει τόσο, ή έχει τόσο εισόδημα αυτός, ή οι γείτονές του. Αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βλέπουμε αν οι άνθρωποι ζουν, σύμφωνα με τα εισοδήματά τους», είπε και πρόσθεσε: «Απλά πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται κάποιος για την καθημερινή επαγγελματική του ζωή, να μπορεί να το παίρνει γρήγορα και σωστά και να μη χρειάζεται να πληρώσει για κάτι, που, έτσι και αλλιώς, μπορεί να το αποκτήσει. Πρέπει κάποιος να μπορεί να παίρνει αυτά που χρειάζεται για την καθημερινή, ή την επαγγελματική του, ζωή, είτε δωρεαν, είτε εν πάση περιπτώσει με ένα λογικό τίμημα».

Η πρόεδρος της Φινλανδίας σημείωσε ακόμη ότι, «εδώ και η ΕΕ έχει να παίξει ένα ρόλο. Πρέπει πραγματικά να είναι πολύ ξεκάθαρη και πολύ σκληρή σε αυτά τα θέματα της γραφειοκρατίας και της καλής διακυβέρνησης. Άρα, το φάρμακο, που προτείνω εγώ, το φάρμακο της Φινλανδίας, είναι η καλή διακυβέρνηση και η διαφάνεια σε τέτοιο βαθμό, που κανείς να μην μπορεί, ουσιαστικά να μην τολμάει, να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τις συνομιλίες Παπούλιας - Χάλονεν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Φινλανδό δημοσιογράφο για τις διαδηλώσεις, που έγιναν στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, για την οικονομική κατάσταση, που είναι πλέον δύσκολη, και για το ότι «οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι πολύ δημοφιλείς».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε λέγοντας ότι «τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων, που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά, για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ, ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα, τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν».

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τα υπολοιπα πολιτικά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών. «Και εκεί υπάρχουν συγκρούσεις και εκεί υπάρχουν προβλήματα και νομίζω ότι παρόλες τις δυσκολίες, που έχουμε, η πολιτική ζωή στην Ελλάδα πορεύεται ένα δρόμο όχι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτόν που πορεύονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, μπορώ να πω, δοκιμάζονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση».