Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

















Μέχρι τις 25 Μαΐου πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο κοινοτικό πρόγραμμα προώθησης και προβολής ευρωπαϊκών κρασιών σε τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες.

Στο εν λόγω κοινοτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές και οι συνεταιριστικές οινοποιητικές επιχειρήσεις, επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις αλλά και δημόσιοι οργανισμοί, ενώ προτιμώνται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συλλογικές εμπορικές ονομασίες με κρασιά ΟΠΑΠ, γεωγραφικής ένδειξης και ποικιλιακούς οίνους.

Οι χώρες «στόχοι» που θα γίνουν οι επιδοτούμενες προωθητικές ενέργειες είναι η Νότια Αφρική, ΠΓΔΜ, Αυστραλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κίνα, Νότια Κορέα, Κροατία, Ινδία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία.

Η κοινοτική συνδρομή στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος ανέρχεται στο 50% των δαπανών, η εθνική συμμετοχή αποτελεί το 30%, ενώ η ίδια συμμετοχή των δικαιούχων αποτελεί το 20% της δαπάνης.