Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

"Με υπευθυνότητα οι αναγκαίες ρυθμίσεις"













Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου για τα όσα συζητήθηκαν στο ECOFIN.

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι πολύ δυσμενέστερες από εκείνες, που είχαν γίνει πριν από τρεις μήνες. Υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη αναμένεται να έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 4% και το 2010 περισσότερα από 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.

Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται -όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου- να έχει καλύτερες επιδόσεις τόσο στον τομέα της ανάπτυξης, όσο και στον τομέα της ανεργίας, επηρεάζεται από τη σοβαρή επιδείνωση της σοβαρής κρίσης.

«Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την επιλογή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας και να λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθώντας μια πολιτική, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για «λύση της ανευθυνότητας» η οποία «είναι αυτή που, μετά βεβαιότητας, οδηγεί στην ανασφάλεια και σε κοινωνικά αδιέξοδα».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να βγει η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται κοινωνική έκρηξη, όπως φοβούνται στην Ευρώπη, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε μονολεκτικά «όχι», ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ισχυρή η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα, είπε «βεβαίως, είναι ισχυρή».