Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Την ικανοποίησή του για τη θέση των Σκοπίων ότι πρέπει να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός στη διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα και ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία αντίληψη σχετικά με τον τρόπο αναζήτησης του συμβιβασμού αυτού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τιρκ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λιουμπλιάνα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.


«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και ελπίζω ότι θα επιτευχθεί πρόοδος τους προσεχείς μήνες. Θεωρώ ότι έφτασε η στιγμή για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος», τόνισε ο κ. Τιρκ, επισημαίνοντας ότι η χρήση ορισμένων ονομάτων, όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, για να μην περιπλέκεται η εκκρεμότητα σχετικά με την ονομασία.

Παράλληλα σημείωσε πως η Σλοβενία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.


Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας να εντατικοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάποια διασύνδεση ή συσχετισμός μεταξύ της διαφοράς Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και της συνοριακής διαφοράς Σλοβενίας και Κροατίας, ο κ. Ιβάνοφ σημείωσε πως η χώρα του έχει υπογράψει με την Ελλάδα την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάσει της οποίας η Αθήνα δεσμεύεται να μην εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ η Σλοβενία, όπως είπε, δεν έχει αναλάβει καμία υποχρέωση σχετικά με τη συνοριακή διαφορά που έχει με την Κροατία.