Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Σύσκεψη για τη νέα γρίπη

Ούτε ανησυχία αλλά ούτε και εφησυχασμός είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της νέας γρίπης παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, η οποία έγινε μία μόλις ημέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της νέας γρίπης σε έναν 19χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και διευκρίνισε ότι είμαστε πανέτοιμοι.


Ανακοίνωσε δε ότι από σήμερα μπαίνουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς (Σισμανόγλειο, Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ) το νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, το μαιευτήριο Έλενα και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Κέρκυρας και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας.

"Το χτεσινό κρούσμα αντιμετωπίστηκε με τη σοβαρότητα, την εγκυρότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκη χώρα όπως η Ελλάδα", τόνισε ο υπουργός.Πρόσθεσε δε ότι κατά τη χτεσινή γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, η χώρα μας έλαβε εύσημα όχι μόνο για τα μέτρα που έχει λάβει, αλλά και για την άμεση ενημέρωση και τη γενικότερη αντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος.

Ο κ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ θα ζητήσει να ενταχθούν στα κυριακάτικα φύλλα του αθηναϊκού και επαρχιακού Τύπου, έντυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Εδώ και 10 μέρες έχουμε αποφασίσει να προσληφθούν 200 άτομα για την ενίσχυση των μονάδων που άνοιξαν για την αντιμετώπιση των περιστατικών, η στελέχωση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10 ημερών.ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ
Οι επιστήμονες αναφερόμενοι στο 19χρονο φοιτητή που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη και νόσησε από τη νέα γρίπη, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, επισημαίνουν ότι περνά τη γρίπη αυτή με ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε εξαιρετική ψυχολογική κατάσταση.Διευκρινίστηκε ότι ο νεαρός βρίσκεται για προληπτικούς λόγους στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, όπου θα ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του σε επτά ημέρες από σήμερα.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Τσιόδρας, τόνισε ότι ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός κατά τη διάρκεια της πτήσης και είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για πιθανή μετάδοσή του.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Π. Ευσταθίου, ανέφερε ότι υπάρχει χαμηλή πιθανότητα να έχει μεταδοθεί ο ιός στην ομάδα των 40 συνεπιβατών που βρίσκονταν γύρω από τον ασθενή.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο 19χρονος ενημερώθηκε για τη γρίπη από τα φυλλάδια τα οποία του έδωσαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μόλις διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα που είχε έμοιαζαν με αυτά του ιού της νέας γρίπης οδήγησε μόνος του το αυτοκίνητο προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.