Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πλέον μετά βεβαιότητος ότι δεν μπορούμε να παχύνουμε τρώγοντας μόνο υδατάνθρακες, όσο πολλούς κι αν τρώμε.
Τρεις ανασκοπήσεις της ομάδας του καθηγητή Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρη Πανίδη, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «ρίχνουν φως» στο μηχανισμό που κάνει παχύσαρκο το 21,9% των Ελλήνων φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Μεταξύ των αιτιών, η υψηλή πρόσληψη λίπους στην καθημερινή διατροφή που κατέχει κύριο ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση της παχυσαρκίας.
Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ο λιπώδης ιστός δεν είναι ένας απλός χώρος αποθήκευσης λιπιδίων, με παθητικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στο ανθρώπινο σώμα, που επηρεάζει άμεσα και μπορεί να διαταράξει τις λειτουργίες όλων των συστημάτων, μέσω της έκκρισης πολλών ορμονών».
Επιπλέον το λίπος είναι πιο γευστικό και με μικρό όγκο, με αποτέλεσμα να μη μας προκαλεί την αίσθηση ότι χορτάσαμε, ενώ αντίθετα οι υδατάνθρακες -που επίσης προτιμώνται από τους Ελληνες- λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν μειώνουν την πρόσληψη τροφής, καθώς δημιουργούν εύκολα και γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.