Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Στο παλάτι των Βερσαλλιών

, και ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών που συνέρχονται σε κοινή σύνοδο υπό την μορφή " Κογκρέσου" πρόκειται να εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

Είναι η πρώτη φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία που ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στα δύο Σώματα και αυτό χάρη στην περυσινή σχετική μεταρρύθμιση του γαλλικού συντάγματος.

Βάσει των αρχών της 5ης Δημοκρατίας, (πριν από την μεταρρύθμιση) υπεύθυνος της κυβερνητικής πολιτικής εθεωρείτο αποκλειστικά ο πρωθυπουργός με τον οποίον το Κοινοβούλιο μπορούσε να κάνει διάλογο και να ασκήσει πρόταση μομφής εφόσον το αποφάσιζε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μη έχοντας την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής, με εξαίρεση την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, δεν είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στα δύο σώματα που εκπροσωπούν τον λαό, δηλαδή το Κοινοβούλιο και την Γερουσία.

Με την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί όμως έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην πράξη, σε ότι αφορά στην άσκηση της εξουσίας από την προεδρία, η οποία θυμίζει όλο και περισσότερο το αμερικάνικο προεδρικό σύστημα. Με την μερική περυσινή μεταρρύθμιση του συντάγματος, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στον γάλλο πρόεδρο της 5ης Δημοκρατίας να απευθυνθεί στα δύο σώματα, χωρίς όμως οι βουλευτές και οι Γερουσιαστές να έχουν το δικαίωμα να κάνουν διάλογο μαζί του.

Έτσι μετά την εκφώνηση της ομιλίας του ο Νικολά Σαρκοζί θα αποχωρήσει, στα δε ερωτήματα που έχουν να υποβάλουν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων, οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.