Οι ηλεκτροκινητήρες, η παραγωγή ενέργειας, η μεταφορά ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις και το ραδιόφωνο είναι μερικές από τις λαμπρές εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, του Σέρβου ηλεκτρολόγου μηχανικού που γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 153 χρόνια.
Γεννημένος στο Σμίλιαν της –τότε– αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, ξεκίνησε την ερευνητική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος μιας εταιρείας τηλεφωνίας στη Βουδαπέστη το 1881, σε ηλικία 24 ετών, έχοντας ήδη σπουδάσει φυσική και μαθηματικά. Ενώ εργαζόταν σε ένα πάρκο, του ήρθε η έμπνευση να λύσει τις εξισώσεις που περιγράφουν το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο.
Ωστόσο, η ανακάλυψη με την οποία έμεινε στην ιστορία ο Τέσλα είναι το ηλεκτρικό δίκτυο –ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εποχής. Αν και παραγκωνισμένος στην ιστορία από τον Τόμας Έντισον, ο Τέσλα συνεργάστηκε πολλά χρόνια με τον Έντισον, βελτιώνοντας κάποιες από τις προηγούμενες εφευρέσεις, στις οποίες έδωσε πρακτική αξία.
Ο Τέσλα ήταν αυτός –και όχι ο Έντισον– στον οποίο οφείλουμε την ηλεκτρική ενέργεια στις πρίζες μας, καθώς και τα εργοστάσια που παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Κατάφερε να βγει νικητής στη «μάχη των ρευμάτων» μεταξύ των δύο αντρών. Ο Έντισον ήταν πεπεισμένος ότι το συνεχές ρεύμα θα άνοιγε το δρόμο για την παραγωγή και διανομή ενέργειας. Ο Τέσλα κατάφερε να αποδείξει ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Ο «φωτισμένος» επιστήμονας δεν είχε, δυστυχώς, τέλος αντάξιο της υστεροφημίας του: τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε σε μια σουίτα δύο δωματίων στο New Yorker Hotel, πάμφτωχος και χρεωμένος, καθώς είχε πωλήσει τις πατέντες του. Δικαιώθηκε, ωστόσο, μετά θάνατον, όταν ο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι πατέρας του ραδιοφώνου είναι ο Τέσλα και όχι ο Μάντισον.
Πηγή: The Guardian