Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

"ΑΣΚΟΠΕΣ" ΟΙ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ..?

Το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο του μαστού που αναγνωρίζονται σε δημόσια προγράμματα μαστογραφίας υποβάλλεται σε θεραπεία χωρίς λόγο αφού συχνά οι όγκοι δεν είναι πραγματικά επικίνδυνοι, αναφέρουν Σκανδιναβοί ερευνητές σε έγκριτη βρετανική επιθεώρηση.

H έρευνα αναδεικνύει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές όσον αφορά τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως οι όγκοι του μαστού και του προστάτη: ο έλεγχος αποκαλύπτει περισσότερα περιστατικά, για τα οποία όμως δεν είναι σαφές αν θα αποδειχθούν επικίνδυνα ή όχι.

Οι γιατροί συνήθως δεν μπορούν να προβλέψουν εάν ένας καρκίνος του μαστού θα κάνει μεταστάσεις, ή αν θα αναπτύσσεται τόσο αργά ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους. Αναγκαστικά, όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία.

«Ένας στους τρεις καρκίνους του μαστού που εντοπίζονται σε πληθυσμούς στους οποίους προσφέρεται οργανωμένος έλεγχος υπερδιαγιγνώσκεται» γράφουν οι ερευνητές του Nordic Cochrane Center της Koπεγχάγης στην επιθεώρηση BMJ (παλαιότερα γνωστή ως British Medical Journal).

«Η μαστογραφία αναμφίβολα βοηθά ορισμένες γυναίκες, βλάπτει όμως άλλες» εκτιμά σε συνοδευδευτικό άρθρο σχολιασμού ο Δρ Γκίλμπερτ Ουέλς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Υγείας και Κλινικής Έρευνας Ντάρτμαουθ στο Βερμόντ των ΗΠΑ.

Ο Ουέλς ζητά από τους γιατρούς να σχεδιάσουν έναν απλό στατιστικό πίνακα που θα βοηθά τις γυναίκες να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές του Cochrane Center εξέτασαν στατιστικά στοιχεία για προγράμματα ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Εξέτασαν τις στατιστικές τάσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια πριν και τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων.

Διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού αλλά και σημαντική αύξηση στις ασθενείς που υποβάλλονται σε άσκοπες θεραπείες.

«Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες στις γυναίκες ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε μια ενήμερη απόφαση» ανέφερε ο Κάρστεν Γιόργκενσεν, επικεφαλής της μελέτης. «Το να μετατρέπουμε τις γυναίκες σε καρκινοπαθείς χωρίς σημαντικό λόγο προκαλεί σημαντικές βλάβες» υποστηρίζει.

Newsroom ΔΟΛ