Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ

Ο Λίβυος ηγέτης, Μοάμαρ Καντάφι αντάλλαξε για πρώτη φορά χειραψία με Αμερικανό πρόεδρο, τον Μπαράκ Ομπάμα, στη συνοδο του G8 στη Λ' Ακουίλα. Μάλιστα στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή των ηγετών του G8, ο Καντάφι κάθισε μόλις μία θέση μακριά από τον Ομπάμα.

Ύστερα από πολλά χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις, λόγω των αμερικανικών αιτιάσεων ότι η Λιβύη υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλλαγή κλίματος, αλλά ακόμα υπάρχει αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ Αμερικανών και Λίβυων.

Ωστόσο το 2004 οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, αφού ένα χρόνο νωρίτερα η Λιβύη είχε φθάσει σε πολιτική συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αποδεχόμενη την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.

Ο Μοάμαρ Καντάφι πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στην Ιταλία τον τελευταίο μήνα και παραβρέθηκε στη σύνοδο του G8 ως προεδρεύων του οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

Ο Λίβυος ηγέτης διαμένει σε μία σκηνή που στήθηκε σε γήπεδο ποδοσφαίρου σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας στη Λ΄Ακουιλα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις σκηνές που έχουν στηθεί για να στεγάσουν τους σεισμόπληκτους της πόλης.