Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Φοιτητές

απ΄ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο 37ο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού


Ογδόντα εννέα σπουδαστές, από 29 χώρες συμμετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργανώνει για 37η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Οι σπουδαστές, που προέρχονται -μεταξύ άλλων- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, την Κορέα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ιταλία κ.ά., συμμετέχουν στο πρόγραμμα με υποτροφίες που χορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού στα πανεπιστημιακά Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών του εξωτερικού.

«Η υποδειγματική οργάνωση του Προγράμματος, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει περίπου 6.000 σπουδαστές, το έχει καθιερώσει στη συνείδηση των νεοελληνιστών και έχει συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση των νεοελληνικών σπουδών σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΜΧΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει ένα μήνα, οι σπουδαστές θα παρακολουθούν καθημερινά ένα εντατικό, τετράωρο, πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν και το ειδικό τμήμα ελληνικής λογοτεχνίας, στο οποίο θα προσεγγίσουν τα συστηματικότερα πεζά και ποιητικά κείμενα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Προβλέπονται επίσης διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε βασικά θέματα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, με εισηγητές πανεπιστημιακούς καθηγητές και ειδικούς ερευνητές, καθώς και επισκέψεις στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Βόρειας Ελλάδας (Πέλλα, Δίον, Φίλιπποι), το Άγιον Όρος και τη Δυτική Μακεδονία.