Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Καβάλα: Θεατρικό αναλόγιο για τα καπνά

Στην Καβάλα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε συνδέσει τις τύχες της με τα καπνά, παρουσιάζεται έως και τις 29 Ιουλίου, ένα θεατρικό αναλόγιο βασισμένο σε αφηγήσεις καπνεργατών, με τον τίτλο «Η ζωή εφάμιλλη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας.

Το θεατρικό -που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στις 9:30 μ.μ., στο Τελώνειο (τηλ. 2510-62.05.66), σε σκηνοθετική επιμέλεια Θοδωρή Γκόνη - ερμηνεύουν οι δύο εξέχοντες Καβαλιώτες ηθοποιοί, Γιώργος Μοσχίδης και Λυδία Φωτοπούλου, καθώς και ο «χειμερινός κολυμβητής» Αργύρης Μπακιρτζής.

Η παραγωγή και η επεξεργασία του καπνού αποτέλεσε στο παρελθόν, όχι μόνο οικονομική πηγή για τους Καβαλιώτες, αλλά και άξονα γύρω από τον οποίον πλέχτηκαν οι ζωές τους. Μεγάλωσαν και γέρασαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, καθώς τα χέρια τους ξεχώριζαν τα φύλλα του καπνού. Έμαθαν τα παιδιά τους να δουλεύουν στα καπνά.

Ταυτόχρονα, οι μικρές προσωπικές στιγμές τους συνδέθηκαν με τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του τόπου και συνομίλησαν με τις ζωές ανθρώπων, που δούλεψαν επίσης στα καπνά σε άλλα σημεία του ελληνικού χάρτη.

Οι ιστορίες του καπνού διηγούνται ιστορίες προσφυγιάς, ιστορίες ανθρώπων, που προσπαθούν να ριζώσουν σε μια νέα πατρίδα, κοινωνικές επαναστάσεις, παγκόσμιους πολέμους. Μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας, ακουμπά και σμιλεύεται μέσα στα καπνά.