με μη επανδρωμένη αποστολή θέλουν να πραγματοποιήσουν οι Γερμανοί. Το εγχείρημα θα μπορεί να λάβει "σάρκα και οστά" μέχρι το 2015 αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που είναι υπεύθυνο και για τον τομέα της αεροδιαστημικής.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Πίτερ Χίντζε -μέλος των Χριστιανοδημοκρατών- τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ότι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας θα είναι εφικτή μια αποστολή στο φεγγάρι.
Την ίδια στιγμή πρότεινε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ για αυτό το δύσκολο εγχείρημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως θα ωφελούσε και τη βιομηχανία, καθώς θα ωθούσε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Ο Π. Χίντζε πρόσθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς θα είναι αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις για την υλοποίηση ή όχι του διαστημικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη του Π. Χίντζε βρίσκεται αρκετά μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους τους, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Γερμανία δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να στείλει αποστολή στο φεγγάρι, παρ' όλο που ο Βέρνερ Φον Μπράουν -επιστήμονας των Ναζί- ήταν ο αρχιτέκτονας του πυραύλου Saturn V που έστειλε την επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στη σελήνη.
Από την εποχή που ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι -τον φυσικό δορυφόρο της Γης- και άρχισε ο αγώνας για την εξερεύνηση του διαστήματος, το φεγγάρι αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας, όπως δηλώνει ο Π. Χίντζε.
"Το φεγγάρι είναι αρχείο του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελεί κάτι σαν το φυσικό διαστημικό σταθμό της Γης. Η εξερεύνηση του διαστήματος επίσης απαντά και στα ερωτήματα 'από που είμαστε, και που πάμε;'", καταλήγει.