Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Μεγάλη αίσθηση

προκαλεί στην Ιταλία άρθρο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο το οποίο και πρωτοδημοσιεύθηκε από την βρετανική εφημερίδα "Τάιμς".

Ο 29χρονος Σαβιάνο, συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Γόμορρα", με το οποίο κατήγγειλε το παρακράτος και τις τόσες συνενοχές που στηρίζουν την ναπολιτάνικη μαφία -την Καμόρρα-αφήνει να ξεχειλίσει όλη του η πικρία και απογοήτευση:

"Η αλήθεια είναι ότι μισώ το βιβλίο μου, το Γόμορρα. Πρόκειται για ένα καταραμένο έργο, για ένα αιώνιο αγκάθι που νιώθω μέσα στα πλευρά μου, το οποίο και με αναγκάζει να ζω με τρόπο απερίγραπτο", υπογραμμίζει ο καταξιωμένος συγγραφέας.

Παρά το ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρια αντίτυπα και το γεγονός ότι το "Gomorra" έχει μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες, ο Σαβιάνο αποκαλύπτει τώρα πως "όταν περνώ μπροστά από ένα βιβλιοπωλείο και βλέπω στις προθήκες το μυθιστορηματικό ρεπορτάζ του, στρέφω το βλέμμα μου αλλού, διότι κάθε μέρα, συνεχίζω να πληρώνει τις συνέπειες της συγγραφικής αυτής επιλογής μου".

Υπενθυμίζουμε ότι ο νεαρός ιταλός διανοούμενος που θεωρείται πλέον ένα ισχυρότατο σύμβολο κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ζει εδώ και τρία χρόνια, υπό διαρκή αστυνομική προστασία και ουδείς γνωρίζει το πρόγραμμα και τις μετακινήσεις του.

Πολύ συχνά, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" αναγκάζεται να νοικιάζει μικρά διαμερίσματα σε απόκεντρες περιοχές, διότι θα ήταν αδιανόητο να διαλέξει σπίτι σε κάποια κεντρική συνοικία και να φυλάσσεται διαρκώς από πέντε αστυνομικούς και καραμπινιέρους.

Κάθε τι απλό, από τις διακοπές μέχρι μια πίτσα μαζί με φίλους σε ένα καθημερινό εστιατόριο, μετατρέπεται σε πρόβλημα.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στους "Τάιμς" του Λονδίνου, ο Σαβιάνο, που είναι γεννημένος στη Νάπολη και πτυχιούχος φιλοσοφικής, δεν κρύβει και μια ακόμη αδυναμία του:

"Φοβάμαι την συνεχή δραστηριότητα της Καμόρρα, που προσπαθεί να με συκοφαντήσει και να σπιλώσει το όνομά μου, όπως έκανε και με δεκάδες άλλους Ιταλούς που προσπάθησαν να την πολεμήσουν. Ένας καταρράκτης από λάσπη, που κινδυνεύει να παρασύρει και τα μέσα ενημέρωσης", όπως υπογραμμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος.