Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Η νέα γρίπη Α (H1N1) έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 ανθρώπους από τους 177.457 που έχει πλήξει συνολικά σε 170 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επιδημία αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός είχε ανακοινωθεί από τον ΠΟΥ στις 5 Αυγούστου. Σε εκείνον αναφέρονταν 1.154 νεκροί σε σύνολο 162.380 κρουσμάτων.

«Η δράση του πανδημικού ιού φαίνεται ότι κορυφώθηκε και τώρα αρχίζει να εξασθενεί» σε πολλές εύκρατες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, εξήγησε σε δημοσιογράφους μία εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Μεταξύ των χωρών, όπου ο ιός της νέας γρίπης εξασθενεί είναι η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Αντίθετα, οι ασιατικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν τώρα μια έντονη διάδοση της ασθένειας, η οποία χαρακτηρίστηκε στις 11 Ιουνίου η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι τα δεδομένα που διαθέτει υπολείπονται της πραγματικότητας, δεδομένου ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να καταγράφουν συστηματικά τα κρούσματα.

Μόνον τα πρώτα κρούσματα, καθώς και οι στατιστικές για τα θανατηφόρα πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά στον οργανισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό