Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Δημοσιογράφος αφορίστηκε για "σατανικά ψεύδη"

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία αναθεμάτισε και αφόρισε ένα δημοσιογράφο για "σατανικά ψεύδη", καθώς έγραψε ότι η ηγουμένη ενός μοναστηριού τρομοκρατούσε τους κατοίκους μιας περιοχής και τους ανάγκαζε να πουλούν τα σπίτια τους για "ψίχουλα".

Η αφορισμοί και το ανάθεμα - η εκκλησιαστική κατάρα- χρησιμοποιούνταν από την ρωσική εκκλησία ως πανίσχυρα όπλα εναντίον των εχθρών της την εποχή των τσάρων, αλλά σπανίως εφαρμόζονται τέτοιου είδους πρακτικές στη σημερινή εποχή.

Η επισκοπή του Πσκοφ, στη δυτική Ρωσία, αφόρισε δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας όταν το δικαστήριο της πόλης τον έκρινε ένοχο για λιβελογράφημα που αφορούσε άρθρο του με τον τίτλο "Σφηκοφωλιά κάτω από τους χρυσούς θόλους", στο οποίο κατηγορεί τις μοναχές ότι καπνίζουν και πίνουν φορώντας τα ράσα.

Ο δημοσιογράφος Ολέγκ Ντιμεντιόφ, δήλωσε ότι εμμένει στους ισχυρισμούς του και θα ασκήσει έφεση για την απόφαση του δικαστηρίου αλλά όχι για τον αφορισμό.

"Δεν το συζητάμε για τη διαφθορά που υπάρχει στα μοναστήρια", δήλωσε τηλεφωνικά από το Πσκοφ, τη ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Εσθονία.

Η επισκοπή του Πσκοφ ανακοίνωσε ότι αφόρισε τον Ντιμεντιόφ για τη "συνεχιζόμενη ειδεχθή συκοφαντία και τα σατανικά ψεύδη εναντίον των μοναχών της μονής Σπάσο-Γελεαζαρόφσκι", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε μέσω της διαδικτυακής σελίδας της επισκοπής.

Το επισκοπικό συμβούλιο της περιοχής αμέσως προχώρησε στην διατύπωση αναθέματος εναντίον του δημοσιογράφου.