νων τύπου Facebook που θα αντλεί και θα εξετάζει πληροφορίες από δικτυακούς χώρους, δημιουργούν οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην προσπάθειά τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η ανάλυση δεδομένων των κοινωνικών δικτύων, τα οποία χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών, μεταξύ των οποίων τρομοκράτες ή ύποπτοι για τρομοκρατία, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στον "πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς ηγέτες.
Υπολογιστής θα καταγράφει διάφορα δεδομένα μεγάλου αριθμού χρηστών- χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι- που θα εισάγονται σε πρόγραμμα. Αλγόριθμος θα εξετάζει όλα τα στοιχεία, θα τα συγκρίνει μεταξύ τους και θα βοηθά στον εντοπισμό λεπτομερειών που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από κάποιον άνθρωπο.
Τα δεδομένα θα αντλούνται από διάφορες πηγές, όπως συνεντεύξεις με άτομα που έχουν συλληφθεί σε τόπους όπου έχει γίνει επίθεση, ηλεκτρονική αλληλογραφία και τηλεφωνικές συνομιλίες.
Το ειδικό πρόγραμμα θα αναλύει τις πληροφορίες αυτές και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και στην πρόληψη επιθέσεων πριν συμβούν.
Ο Δρ. Ίαν ΜακΚάλοχ, ταγματάρχης της στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην εφημερίδα βρετανική Telegraph, ότι χρησιμοποιούσε τα κοινωνικά δίκτυα για να εξετάσει τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων βίντεο που είχαν ανέβει σε δικτυακούς ιστότοπους, τα οποία έδειχναν τους θανάτους αμερικανών στρατιωτών από ιρακινούς αντάρτες.
"Το πως σχετίζονταν τα βίντεο αυτά μεταξύ τους δε μπορώ να το αναφέρω, διότι είναι απόρρητο, αλλά μπορώ να πω ότι στο διαδίκτυο τα ανέβαζε η ίδια ομάδα... αυτό μας επέτρεψε να κατανοήσουμε την δομή μεταξύ των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων, καθώς και τις επιθέσεις τις οποίες έκαναν", καταλήγει ο Ι. ΜακΚάλοχ.