Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

πρόωρες γεννήσεις

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν μια πρωτεΐνη-κλειδί που «πυροδοτεί» τις πρόωρες γεννήσεις, κύρια αιτία για θανάτους και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης ίσως οδηγήσει μελλοντικά στην παρεμπόδιση των περισσότερων πρόωρων γεννήσεων.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Μπένετ του Κλινικού Ινστιτούτου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το BBC.

Οι πρόωρες γεννήσεις συχνά προκαλούνται από κάποια μόλυνση, που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TLR4), η οποία υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν η πρωτεΐνη αναγνωρίζει τα βακτήρια της μόλυνσης, πυροδοτεί μια φλεγμονή, που με τη σειρά της εμφανίζεται να προκαλεί την πρόωρη γέννα. Αν και η αντίδραση αυτή θεωρείται ότι έχει εξελικτική αιτιολόγηση (να σώζει τη ζωή της εγκύου από κάποια σοβαρή μόλυνση), για κάποιο λόγο συμβαίνει ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν έχει κάποια μόλυνση ή η μόλυνση είναι ασήμαντη.

Τα πολύ πρόωρα μωρά συχνά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ πολλά άλλα πρέπει να περάσουν μήνες σε ειδικούς θαλάμους. Όσα επιζούν, συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως τύφλωση, κώφωση, πάρεση, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

Οι βρετανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να απομονώνουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη και έτσι να μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην πρόωρη γέννα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που θα «φρενάρουν» τις πρόωρες γεννήσεις.