Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

Με τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες, περιοδεύει και τον Αύγουστο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης.


Ετσι, απόψε στις 9:15, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, η παράσταση -σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με το Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του Δον Κιχώτη και το Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του Σάντσο- ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Ο Θερβάντες έγραψε το μνημειώδες έργο του σε μεγάλη ηλικία. Η ζωή του ήταν γεμάτη κακοτυχίες και αναποδιές. Πάντα όμως κατάφερνε να αντιμετωπίζει την κακή του τύχη με ένα φωτεινό βλέμμα. Αντλούσε απ' τα βάσανα αισιοδοξία. Η αξία του Θερβάντες έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις προσωπικές του απογοητεύσεις και αποτυχίες και να μας δώσει έναν ήρωα που δεν απογοητεύεται. Ο Δον Κιχώτης είναι ένας θλιμμένος ήρωας και ταυτόχρονα είναι χαρούμενος μέσα στη θλίψη του, την οποία αντιμετωπίζει με γενναιότητα.

Η διασκευή συσχετίζει τη ζωή και τη δράση του συγγραφέα Θερβάντες με τη ζωή και τη δράση του ήρωά του, το Δον Κιχώτη. Το έργο στηρίζεται σ' ένα πραγματικό γεγονός της ζωής του Θερβάντες. Εμεινε για πέντε χρόνια αιχμάλωτος στο Αλγέρι. Στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του έκανε τρεις απόπειρες να δραπετεύσει. Στη μία από τις τρεις παρέσυρε 11 ακόμα συντρόφους του. Το έργο αρχίζει σ' ένα εγκαταλειμμένο χωριό δυτικά από το Αλγέρι, όπου οι δραπέτες περιμένουν ένα πλοίο για να γυρίσουν στην πατρίδα. Την τελευταία νύχτα της αναμονής, ο Θερβάντες αφηγείται την ιστορία του Δον Κιχώτη. Ξημερώνει, αλλά το πλοίο δεν έρχεται. Είναι η ώρα να αποφασίσουν για τις επόμενες πράξεις τους...

Στο 2ο τόμο του «Δον Κιχώτη», ο συγγραφέας αναμειγνύει τη μυθοπλασία με τη λογοτεχνική κριτική. Ο Θερβάντες είναι παρών στο βιβλίο, παρέα με τον ήρωά του. Ετσι και η διασκευή αναμειγνύει το δημιουργό με το δημιούργημα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο θέατρο στο θέατρο, όπου τα όρια του μύθου και της πραγματικότητας δεν είναι ευδιάκριτα.

Τα σκηνικά είναι του Πάβελ Ντομπρίσκι, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η σύνθεση των τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου και οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση.

Παίζουν επίσης οι Γιώργος Ζιόβας, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Θοδωρής Προκοπίου, Βασίλης Πουλάκος, Μαρία Παπαγιαννάκη, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιάννης Μυλωνάς.