Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Έλληνες βετεράνοι του Βιετναμ σε βιβλίο

«Αν και πέρασαν 40 χρόνια, το Βιετνάμ είναι ακόμα μέσα μου και δεν φεύγει με τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους βετεράνους. Τα δάκρυα τρέχουν όταν οι αναμνήσεις μάς πηγαίνουν στα γεγονότα της εποχής εκείνης. Τα παιδιά, οι άμαχοι, οι φαντάροι, που έχασαν την ζωή τους. Το αίμα, οι βόμβες, οι φωτιές, οι καταστροφές είναι μέσα στον εγκέφαλό μας και θα μείνουν για πάντα».


Είναι λόγια του ομογενή Αναστάσιου Κυρίτση, που πολέμησε στο Βιετνάμ. Οι φρικιαστικές αναμνήσεις του ίδιου και δεκάδων άλλων Ελλήνων της Αυστραλίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ περιλαμβάνονται σε ένα δίγλωσσο βιβλίο, που έγραψε ο κ. Κυρίτσης και παρουσιάστηκε στη Μελβούρνη από τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτόριας, Τζον Μπράμπι.


Τέσσερα χρόνια τού πήρε να γράψει το βιβλίο. «Στην πρώτη προσπάθειά μου κατέγραψα τις προσωπικές ιστορίες μερικών μόνο βετεράνων. Θα υπάρξει και δεύτερος τόμος, στο μέλλον, με τις προσωπικές ιστορίες και άλλων βετεράνων», καταθέτει.


Ο κ. Κυρίτσης κατάφερε να εντοπίσει 120 βετεράνους ελληνικής καταγωγής. Πιστεύει, όμως, ότι ο συνολικός αριθμός των Ελληνοαυστραλών, εθελοντών και επιστρατευμένων, που πολέμησαν στο Βιετνάμ πλησιάζει τους 200.


«Είδα και έζησα πολλά. Γεύτηκα τον πόνο των κυνηγημένων και την απώλεια συναδέλφων μου. Εικόνες σκληρές που εναντιώνονται στο χρόνο και είναι βαθιά χαραγμένες στην ψυχή μου», υπογραμμίζει.


Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι Έλληνες βετεράνοι, που συμμετείχαν στον πόλεμο την περίοδο 1962-1972, με τις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις.