Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Θ. Παπαγεωργίου: «Να ξεκινήσει άρτια και σωστά η λειτουργία του νέου νοσοκομείου Κατερίνης»

Επιστολή του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την στελέχωση και λειτουργία του νέου νοσοκομείου Κατερίνης
«Οι πολίτες της Πιερίας είναι οι τελευταίοι στην Ελλάδα που έμειναν χωρίς μια σύγχρονη νοσηλευτική μονάδα και εξυπηρετούνται ακόμη και σήμερα από ένα νοσοκομείο που στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα, σε διάσπαρτα κτίρια και προσθήκες χωρίς συνοχή και επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και σε παράρτημα που βρίσκεται σε άλλο σημείο της πόλης. Οι προσδοκίες όλων μας είναι να ξεκινήσει άρτια και σωστά η λειτουργία του νέου νοσοκομείου Κατερίνης».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου και επισημαίνει πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και να οργανωθεί σωστά η μεταφορά από το παλιό στο νέο νοσοκομείο με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, την άρτια εκπαίδευση του, την λειτουργία νέων εξειδικευμένων τμημάτων.



Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παπαγεωργίου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Στελέχωση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Κατερίνης»

Κυρία Υπουργέ,
Το πολύπαθο νέο νοσοκομείο Κατερίνης, μετά από μια διαδρομή πολλαπλών προβλημάτων 25 και πλέον χρόνων, είναι στην τελική διαδικασία εγκατάστασης του εξοπλισμού και μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία του μέσα στο 2010.
Για το νέο νοσοκομείο υπάρχει εγκεκριμένος Οργανισμός στελέχωσης και λειτουργίας από το 2006 (Αριθμ. Υ4α/89645/05/ΦΕΚ 1519/16-10-2006/τευχ.Β). Ο Οργανισμός αυτός προβλέπει 251 κλίνες, 104 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 84 θέσεις άλλων επιστημόνων και λοιπού προσωπικού που προσφέρουν συναφείς υπηρεσίες με το έργο της ιατρικής υπηρεσίας, 339 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 96 θέσεις διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών.
Σήμερα στο παλιό νοσοκομείο Κατερίνης, αν και έχει εφαρμοστεί ο παραπάνω οργανισμός λειτουργίας, υπηρετούν σε οργανικές θέσεις λιγότεροι από 400 συνολικά υπάλληλοι διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων. Ήδη, με αυτό το προσωπικό, η λειτουργία του νοσοκομείου στο παλιό κτίριο και στα παραρτήματα που ενοικιάζονται είναι προβληματική.
Η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών είναι ελλιπής, οι πολίτες αγανακτούν διότι δεν μπορούν να έχουν την στοιχειώδη περίθαλψη που δικαιούνται. Ελπίδα όλων των πολιτών της Πιερίας είναι να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο για να τους παρέχεται η ενδεδειγμένη εξυπηρέτηση, ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.
Είναι βέβαιο πως το νέο νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό και θα είναι τραγικό για την Πιερία και τους πολίτες της, που τόσα χρόνια περίμεναν το νέο νοσοκομείο, να υπάρχουν τμήματα που δεν θα λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού.

Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προετοιμασία και να οργανωθεί σωστά η μεταφορά από το παλιό στο νέο νοσοκομείο με προτεραιότητα:
1) Στελέχωση με προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό κ.α.) ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς τα τμήματα στο νέο νοσοκομείο, καθώς και διάθεση δύο τουλάχιστον ασθενοφόρων αφού τα υπάρχοντα είναι σε κακή κατάσταση.
2) Έγκαιρη και άρτια εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του νέου εξοπλισμού του νέου νοσοκομείου, καθώς και εκσυγχρονισμός της μηχανοργάνωση της διοικητικής υπηρεσίας.
3) Άρτιο και λεπτομερή σχεδιασμό της μεταφοράς από το παλιό στο νέο νοσοκομείο όλων των τμημάτων και κλινικών χωρίς να προκληθούν προβλήματα δυσλειτουργίας.
Ακόμη θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των χρεών τα οποία σήμερα φτάνουν τα 25 εκατ. ευρώ και οφείλονται σε προμηθευτές και επιχειρήσεις κύρια της Πιερίας.
Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του οργανισμού λειτουργίας του νέου νοσοκομείου και να ενταχθούν σ αυτόν τμήματα και μονάδες που δεν είχαν προβλεφθεί, αλλά αποτελούν καθημερινή αναγκαιότητα για τους πολίτες της Πιερίας που υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε ανάλογες ιατρικές μονάδες (ιδιωτικές ή δημόσιες στη Θεσσαλονίκη). Τέτοιες μονάδες είναι:
- Εξειδικευμένο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού
Η αναγκαιότητα είναι προφανής. Ήδη για το Κέντρο αυτό, οι γυναίκες της Πιερίας με την ενεργό υποστήριξη πολλών φορέων της Πιερίας έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 6.000 υπογραφές.
- Εξειδικευμένο Τμήμα Διαβήτη τύπου 1(ινσουλινοεξαρτώμενα παιδιά και έφηβοι)
Το τμήμα αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο αφού ο αριθμός των παιδιών που νοσούν στην Πιερία είναι μεγάλος και υποχρεώνονται σε τακτικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία της Θεσσαλονίκης.
Κυρία Υπουργέ,
Όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι το υπουργείο Υγείας τα οφείλει στους πολίτες της Πιερίας, αφού είναι οι τελευταίοι στην Ελλάδα που έμειναν χωρίς μια σύγχρονη νοσηλευτική μονάδα και εξυπηρετούνται ακόμη και σήμερα από ένα νοσοκομείο που στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα, σε διάσπαρτα κτίρια και προσθήκες χωρίς συνοχή και επικοινωνία μεταξύ τους, αλλά και σε παράρτημα που βρίσκεται σε άλλο σημείο της πόλης. Οι προσδοκίες όλων μας είναι να ξεκινήσει άρτια και σωστά η λειτουργία του νέου νοσοκομείου Κατερίνης.



Θανάσης Παπαγεωργίου

Βουλευτής Πιερίας