Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΤΩΣΗ 10% ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ....

Μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 10% περίπου καταγράφεται αυτή την περίοδο στο σύνολο της χώρας, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση προς το καλύτερο. Χωρίς να προβεί σε ακριβή ποσοστά για το σύνολο του 2010 εκτίμησε ότι η πορεία των εσόδων θα είναι αρνητική.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι όσον αφορά την κίνηση και την μέση πληρότητα, στην Κω παρατηρείται μια μείωση της τάξης του -5%, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη, μείωση 10%, στη Ζάκυνθο και στη Χαλκιδική μείωση -15%. Στη Ρόδο η μείωση είναι της τάξης του -18%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι -20%. Ίδια με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα Χανιά και στην Κεφαλληνία, ενώ μικρή αύξηση (+5%) καταγράφεται στη Μαγνησία.

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές, γεγονός που δείχνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ' ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας κατέθεσε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες στόχο έχουν να συμβάλλουν στην καλύτερη δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κυρία υπουργός μέχρι σήμερα αρνήθηκε να τις συζητήσει με το ΞΕΕ, παρά την σωρεία των σχετικών αιτημάτων επικοινωνίας από την πλευρά του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία η χώρα μας χρειάζεται βαθιές τομές, ξεκινώντας από μηδενική βάση.

Έως τώρα, βάση κάθε νέου αναπτυξιακού νόμου ήταν ο προηγούμενος με ένα παράλληλο συγκερασμό και σύνθεση αιτημάτων και πολιτικών πιέσεων, που διαμόρφωναν τις μορφές κινήτρων και το ύψος των παρεχόμενων ενισχύσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες, οι ανάγκες και οι υποδομές κάθε περιοχής.

Ωστόσο, κάθε αναπτυξιακός νόμος επιβάλλεται να έχει ως στόχο ένα ιδεατό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με βάση τις δυνατότητες και την ελκυστικότητα κάθε περιοχής και Περιφέρειας και τις μορφές τουρισμού που θέλουμε να αναπτύξουμε. Η πολιτική αυτή πρέπει να οδηγεί, μέσω των ενισχύσεων που θα παρέχει, στην επίτευξη του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που επιθυμούμε και που θα μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας μας , αποτελώντας στην ουσία τον μακροχρόνιο τουριστικό σχεδιασμό που όλοι έχουμε επανειλημμένα διαγνώσει τα τελευταία χρόνια ότι είναι απαραίτητος.

Αναφορικά με το "Πρόγραμμα Καλλικράτης", ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος κρίνει αναγκαία τη διοικητική μεταρρύθμιση και κατ΄επέκταση θεωρεί θετικό το κείμενο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και η ανάδειξη της τουριστικής προσφοράς θα πρέπει να αποτελεί κύρια παράμετρο κατά τον σχεδιασμό των οργάνων και των λειτουργιών των νέων διοικητικών δομών.

Επίσης, τόνισε ότι η σπουδαιότητα του νομοθετήματος επιβάλλει τη συστηματική διαβούλευση του Υπουργείου με φορείς όπως το Ξ.Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθούν κενά και αδυναμίες, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που είναι κατά κοινή ομολογία ο πιο σημαντικός τομέας της εθνικής οικονομίας.

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια δύσκολη και αποφασιστική για το μέλλον του καμπή, η οποία επιβάλλει την συνεργασία όλων, της πολιτείας, των φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να είναι σε θέση να δώσει την ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Το ΞΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται , προς αυτή την κατεύθυνση, συστηματικά με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του.