Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Θ. Παπαγεωργίου Ερώτηση στη Βουλή για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που δεν ήλθαν ακόμη στην Πιερία.


Το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με την καθυστέρηση άφιξης των αλλοδαπών εργατών γης στην Πιερία επισημαίνει, με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών να δώσουν άμεσα λύση για να μην χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου έχει γνωστοποιήσει το πρόβλημα αυτό με επιστολή του από τις 19 Ιανουαρίου 2010, στην οποία και κατέγραφε προτάσεις, οι οποίες προέκυψαν μετά από συζήτηση με Συλλογικούς Αγροτικούς Φορείς και με αγρότες της Πιερίας, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τα προηγούμενα χρόνια στην διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης.

Δυστυχώς, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβλήθηκαν, σήμερα στην Πιερία οι αγρότες είναι ανάστατοι και ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, αφού αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Ελλάδα και στην Αλβανία, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να έλθουν οι εργάτες γης. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ή να καθυστερήσει η καλλιεργητική περίοδος με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα των προϊόντων με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι υπουργοί

Πως θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα ώστε να μην χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες της Πιερίας;

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν έτσι ώστε η διαδικασία της μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης να απλοποιηθεί και να συντομευθεί, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα και να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες;Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των εγγυήσεων

Ο κ. Παπαγεωργίου εκτός από την παραπάνω ερώτηση, στις 28 Απριλίου 2010 είχε καταθέσει στη Βουλή άλλη ερώτηση με την οποία ζητούσε να μην εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου οι εγγυητικές επιστολές των αγροτών για προηγούμενα χρόνια και οι οποίες δεν αποδόθηκαν χωρίς υπαιτιότητα των αγροτών.

Για τα δύο θέματα που ταλαιπωρούν τους αγρότες της Πιερίας θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για να τους ενημερώσει αναλυτικά και να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την λύση των προβλημάτων

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. ΠαπαγεωργίουΠρος τους Υπουργούς :

Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

κ. Γιάννη Ραγκούση

Εξωτερικών

κ. Γ. ΠαπανδρέουΘέμα: «Επίσπευση διαδικασιών για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης»Με επιστολή μου, από τις 19 Ιανουαρίου 2010 επεσήμανα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Πιερίας από τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις καθυστερήσεις στην προσέλευση των μετακλητών αλλοδαπών εργατών γης. Μάλιστα μετά από συναντήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλογικών Φορέων αλλά και τους ίδιους τους αγρότες κατέγραψα μια σειρά προτάσεις τους ώστε να μην αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τα προηγούμενα χρόνια στην διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης. Μεταξύ αυτών είναι και οι προτάσεις που αφορούν την έγκαιρη έλευση των εργατών, ήτοι:

- Να εκδοθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις ώστε να φτάσουν οι αλλοδαποί εργάτες γης στην Πιερία στον χρόνο που ξεκινά η καλλιέργεια του καπνού.

- Να εξεταστεί εξ αρχής και να απλοποιηθεί – όσο το δυνατόν – η διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης.

- Να ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αλβανία (κύρια χώρα προέλευσης των εργατών γης για την Πιερία), ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην διεκπεραίωση της διαδικασίας έλευσης.

Ως κρίσιμη εποχή απασχόλησης για την Πιερία, είναι το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου, κυρίως για την αντιμετώπιση των αναγκών της καλλιέργειας του καπνού, που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος για τους αγρότες της Πιερίας.

Δυστυχώς, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες καταβλήθηκαν, σήμερα στην Πιερία οι αγρότες είναι ανάστατοι και ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, αφού αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, δεν έχουν ακόμη διεκπεραιωθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Ελλάδα και στην Αλβανία, οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να έλθουν οι εργάτες γης. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο να χαθεί ή να καθυστερήσει η καλλιεργητική περίοδος με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα και στην ποσότητα των προϊόντων με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών.Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί1. Πως θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα ώστε να μην χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες της Πιερίας;2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν έτσι ώστε η διαδικασία της μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης να απλοποιηθεί και να συντομευθεί, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα και να μην ταλαιπωρούνται οι αγρότες;

Θανάσης Παπαγεωργίου

Βουλευτής Πιερίας