Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Μήνυμα Νομάρχη Πιερίας για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία μας. Την ημέρα αυτή τιμούμε τους 350.000 νεκρούς αλλά και τον ξεριζωμό των συμπολιτών μας από τον ιστορικό Πόντο, που οδηγήθηκαν βίαια στην προσφυγιά και εγκαταστάθηκαν στη μητροπολιτική Ελλάδα.


Οφείλουμε να κρατήσουμε στην ιστορική μνήμη το ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού και η 19η Μαΐου να παραμείνει ως μία ημέρα περισυλλογής και πένθους, καθώς η καθιέρωσή της από την ελληνική βουλή είναι πράξη καθήκοντος απέναντι στην ιστορική μνήμη και πράξη ευθύνης απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων.



Συγχρόνως στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός την περίοδο 1916-1923 τόσο από την Τουρκία όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς και η παγκόσμια καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου.



Εξίσου σημαντικό είναι να περάσει η ιστορία των Ποντίων στα σχολικά εγχειρίδια και να γίνουν προσπάθειες για την διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Ο Νομάρχης Πιερίας


Γιώργος Παπαστεργίου






Εκπρόσωπος Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Κατερίνη έχει οριστεί ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.